Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

У Гаврилівцях на Кіцманщині відзначили храмове свято

20 Грудня 2018

У селі Гаврилівцях (біля Іванківців) Кіцманського району відзначили храмове свято у день вшанування  святого Миколая Чудотворця. Храм у Гаврилівцях побудований і освячений в 1888 році. Це дерев’яна споруда кожна деталь якої, є свідченням давнини і буковинського духу. А бережливе ставлення місцевих парафіян до святині є ознакою їх побожності і християнської відповідальності. Храм, хоча і давній, проте охайний зовні з товстезними стінами старих стовбурів, що давно пережили усе село. 

В радянський час у храмі атеїсти влаштували архів. Але відновився храм в 1993 році служінням українською мовою. І ось перше богослужіння митрополита Данила в єдиній Православній Церкві України відбулося саме у цьому храмі у день св. Миколая Чудотворця.

За традицією зустріли архієрея біля брами храмового подвір’я сільський голова і староста з хлібом та квітами. Владика привітав парафіян і запросив до храму, щоб разом відслужити святу божественну літургію, подякувати Господу Богу за дари земні та учинення всіх справ щодо утворення Православної Церкви України. 

Під час проповіді архієрей зупинився на житті Миколая Мир Лікійського, якого доля завела на шлях ревного служіння Господу Богу, щоб в потрібний момент суворо відстоювати Христову віру. Він обирав для себе життя усамітнене і присвячене тільки Господу Богу, але відбулося по-іншому.

Св. Миколай за життя мав сан єпископа. Він був наділений Богом силою творити дива і добро, що достойно оцінювали люди і прибігали до нього за допомогою.

Після богослужіння архієрей звершив чин освячення води та дарів принесених жертводавцями для потреб парафії. Також відбувся хресний хід з читанням Євангеліє навколо храму.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016