Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Запитання – відповідь

4 Березня 2016

250px-Metropolit_Danylo_Kovalchuk

Дорогі браття і сестри, тут ви можете поставити свої запитання, як особисто духівнику так і загальні богословські запитання.

Тимчасово керувати Чернівецькою єпархією призначено митрополита Івано-Франківського і Галицького ІОСАФА

Це рішення було прийнято Синодом Української Православної Церкви (ПЦУ)

 
Поставте Ваше запитання:
Як розуміти, трудитися заради Бога?

Ми є Образ Божий і маємо право подвигом набути Подобу Божу. Саме цей подвиг виражається «трудитися заради Бога». В  поняття, в труд подвигу залучаємо молитву, заявляємо Богу що хочемо. Піст, визначаємо як ревно бажаного хочемо. Роздуми над текстом Святого Письма, як здобували ті що набували Святість Божу, Подобу Божу. Час визначає чи ми з пустої цікавості з безвідповідального захоплення це задумали, чи ми маємо намір справді  посвятити життя і набути Подобу Божу. Лк.13,18. Подобу Божу  можна набути великим пожиттєвим трудом. Лк.16, 16. Про ці речі вчить книга «Духовна боротьба» та «Ліствиця». Трудитися заради Бога означає стати духовною людиною. Пророки, апостоли завжди проповідували Бога в небезпеці смерті і мученицькою смертю довели Богу що трудилися заради Бога і ради любові до Нього померли.

19 Березня 2018 BY orthodox
Звернення митрополита Данила

Дорогі отці, дорогі парафіяни, останніми днями появилась якась книжка бруду на монахів, єпископів, священиків. Автор книжки вважає, що він відкрив Америку, але Америка давно відкрита й заселена і веде авангард на планеті. І у церкві так: від коли Бог створив людину, від тоді появилася і релігія, тобто зв'язок між Богом і людиною, створінням і Сотворителем. З того часу пекло втратило спокій, бо на їх місце Господь створив людину. Почалася боротьба за людину: вбивства, розпуста, ненаситність, знущання сильніших над слабшими. Каїн вбиває брата Авеля, Ламех захотів подружнього задоволення - бере багато жінок; Тувал захотів бенкетів, забави – створює музику; Німрод захотів щасливо жити за чужий рахунок, захотів капіталу. З того часу усі йдуть цими шляхами, нового ніхто нічого не здатний створити, тобто не відкрив Америки. Христос як Сотворитель прийшов завважити, що ці шляхи не вірні, і показав шлях вірний, за те вбили Його. Ні Німрод, ні Тувал, ні Ламе, ні Каїн не воскресли, пекло всіх ув’язнило. А Христос показав той шлях, який розриває кайдани пекла. Христос не лиш не втратив свободу, а навіть порвав кайдани пекла. Дорогі отці, дорогі віряни, церковні заповіді кажуть злих книжок не читати. Не лізьте у чужий бруд, бо то лиш вимита свиня лізе у болото. Ми християни, які обмилися від зла Німрода і пішли за Христом, запам’ятаймо, Німроди, Ламехи, Тували й по нині живуть й панують, але вони в’язні пекла. Ви ж йдіть шляхом Христовим, він важкий, але там свобода.

6 Березня 2018 BY orthodox
Владико, як знайти у собі сили щоб правильно постити. Може є якась духовга література, яка цього навчає?
Зараз багато літератури. ніколи в історії стільки літератури не було як тепер, і на папері і в інтернеті.
Проблема у тому, що ми свідомо не хочемо. Наша байдужість і захоплення або другорядними речами, або протилежними моралі Христовій в другому, третьому поколінні вирощує ворогів Христові, ворогів церкві і моралі. Треба ходити до церкви, де можна щось навчитися і треба виконувати, а не слухати і критикувати або й зневажати, насміхатись. Проблема у самих нас. Нам треба зламати свою злу волю. Ми свою волю підпорядкували злому духові, тобто не хочемо робити, а якщо робити, то так як угодно злому духові. Нині, так і завтра, багато років так, і злий дух забрав нашу волю у своє розпорядження, і у нас не тільки до поста обурення, а до усякої чесноти і моралі. Такий стан духа можна вбити невідступною багатолітньою працею. Але можна вбити, тобто забрати волю у своє підпорядкування і робити треба, а не критикувати, а не ганити. Свою волю підпорядкувати Богу, як Ісус Христос підпорядкував Богу Отцю, тобто заповідям Божим (молитвенник катехитична частина: 10 заповідей Божих, церковні заповіді, чесноти щодо душі і тіла).
6 Березня 2018 BY orthodox
Христос Воскрес! Чи є зведений архів хрещень на Буковині? Зокрема, мене підпільно хрестили в кіцманському районі у 1984р. Хрестив запрошений знайомими священник (родичі не пам”ятають, з якої церкви). Документів не залишилось..хотілося б відновити їх і просто дізнатись дані про своє хрещення. Дякую.
Мушу вас розчарувати. Таких ні архіву, ні простих записів немає. Всі боялися бути розкритими і покараними Російською радянською владою. Хваліть Бога що охрестили.
24 Квітня 2017 BY Тетяна
Слава Ісусу Хресту! Владико, скажіть будь-ласка чи можна у великий піст споживати бджолиний мед? Заздалегідь дякую.
Мед не є скором, в ньому немає ні крові ні набілу. Споживайте на здоров'я.
24 Квітня 2017 BY Віталій
Доброго дня. Як потрапити на прийом до Владики???

Якщо маєте поважну справу то говоріть з парафіяльним священиком і це не проблема, але треба поважну справу, а не з пустинками.

24 Квітня 2017 BY Наталія
Доброго вечора! Владико, прошу розплвісти, як взяти благословення на друге вінчання. Я з чоловіком одружена вперше, виховуємо вже донечку. Але ми не повінчані, бо він вже був одружений і вінчався в УПЦ МП. Виходить, що ми живемо в гріху. Куди ми можемо звернутися по допомогу?

Шлюб після розлучення не виправдовує гріха, просто людина себе якось заспокоює. Можна прийти в канцелярію в понеділок чи вівторок і  взяти  дозвіл. В якомусь нашому храмі візьмете шлюб і може заспокоїтесь.

24 Квітня 2017 BY Наталія
Владико,чому у вашій єпархії,йдучи до обителі,заборонено відповідати любов’ю дочірньою на любов батьківську?ніколи не розуміла за що маю зненавидіти своїх батьків,і підштовхнути їх до зневіри(вони лиш самі недавно воцерковилися),якщо таки зроблю крок до обителі?чи ж чужі люди рідніші від своїх кровних,а я натомість щоб і вони змогли бути вдячними,мушу їх розвернути в протилежну сторону своїм відкиданням?Так в святоотцівській літературі і княгиня Юліанія Ольшанська прийняла св.племінниць, як насельниць;та і брати на Афоні поряд подвизались;і матір Феодосія києво-печ.теж мала з ним бесіди,постригшись..що не так тут?в чім тоді біда того спілкування?замість того,щоб навернути ще і родину (може)..Спасибі..і простіть,якщо надто відверто..відповідь можуть помічники ваші кинути на пошту,якщо це неприпустимо на загал,або Вас це ображає.

Ісус Христос сказав покинути батька, матір, майно, а навіть себе занедбати і піти за Ісусом Христом. Коли Ісус Христос поставив такі вимоги то для того, щоб ми віддали  себе Богу. Хто віддасть себе Богу, і кого Бог випробував у вірності, тоді Бог такій людині як своїй, як Йому вірній відкриває свої таїни вічності. Уділяє Своєї передвічної мудрості, як членові Своєї небесної родини. Якщо ми будемо так любити, як ми вміємо, не лишень батьків, але й музику, танці розпусні, кіно, театри. Цього у вічності не буде, а ми себе цим насичуємо. Сам Ісус Христос, на хресті, відмовляється від материнської любові щоб увійти в єдність передвічної любові з Передвічним Небесним Отцем. Більше про це можна прочитати у книзі "Духовний порадник", придбайте і отримаєте багато відповідей.

24 Квітня 2017 BY Алла
Ви, певно, знаєте про існування Благословенної грамоти патріарха Московського Алексія ІІ про надання незалежності українській церкві. Чому цей документ так слабко пропагується нашою церквою, адже це є залізний доказ у створенні єдиної помісної церкви?

Так як ви чули про той документ так і я чув, але ніколи не бачив. Я не думаю, що той документ додасть розуму нашому народові. Нам не треба ніяких документів, тільки вийти з тієї Церкви і наповнити свою, яку вже маємо.

24 Квітня 2017 BY Владислав
Владико, коли народився Ісус Христос? Як Ви ставитесь до пропозицій відзначати Різдво 25 грудня?
Коли народився Ісус Христос немає точної дати, бо її для спасіння людини не треба. У всьому Святому Письмі не подається  історична хронологія. Подаються певні дати допущених добрих чи недобрих вчинків, щоб сповідник і каяник розуміли, що треба вчасно принести Богу покаяння і виправлення, а ні то прийде на впалого від Бога допущене покарання. Євангелист Лука подає дату народження Ісуса Христа. Лк. 1,1-5. 2,1. 6. Цього для спасіння досить.
Що до святкування Різдва Христового то Церква має право встановити день святкування. За моїм міркуванням то свята були встановлені за духом віруючих. Віруючі збиралися до місця, де відбувалася священна подія, й в час чи день, коли вона відбувалася. Так святкується розп'яття Ісуса Христа на Голгофі, Преображення на горі Фвор, Вознесіння на горі Єлеон і т. д. Звідси і походять так звані передсвята і післясвята. Народ збирався кілька днів до свята і святкував ще кілька днів після святкових урочистостей і Церква це ствердила. Святкування 25 грудня прив'язується до бігу сонця. Якщо народ визріє духовно і в цьому буде якась духовна необхідність або користь, то Дух Святий, Який керує Церквою, виконає свою місію. Не можна керуватися світською потребою, святкувати новий рік і їсти і пити святкове. Простіше перенести новий рік, який встановив цар, коли хотів. Це можна руйнувати скільки треба. Не можна ставити Господа Бога у залежність від наших прихотів чи забаганок. Невже ми ще мало дошкулили Господу Богу, невже ми мусимо аж хулити Духа Святого. Не можна служити Богові і мамоні. Мт. 6,24.
12 Січня 2017 BY orthodox

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016