Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Православні відзначили свято прп. Параскеви (Сербської)

27 Жовтня 2018

27-го жовтня православні християни відзначили свято прп. Параскеви Сербської. Свій престольний празник святкують цього дня парафіяни соборного храму у Чернівцях названого на честь святої. Храм прп. Параскеви є першим кам’яним храмом у Чернівцях побудованим і освяченим ще на початку 19 століття. Вагомий вклад у зведення цього храму вніс перший митрополит Буковини і Далмації Євген Гакман. І сьогодні святиня збирає на спільну молитву під своїми куполами сотні вірян, які прибігають за заступництвом до прп. Параскеви, підносячи славу Богові. Храм для багатьох став чи не єдиним місцем заспокоєння душі і єднання з Всевишнім.

На святкування прибули єпископи з інших єпархій. На вході у храм вихованці недільної школи урочисто зустріли Митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Настоятель храму прп. Параскеви, протоієрей Микола Семелюк запросив владику Михаїла очолити божественну літургію і передав йому святого хреста. Також розділити радість свята прибули Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор та Архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій. 

Після Євангельського читання владика Михаїл звернувся до парафіян храму з повчальною проповіддю. Владика Михаїл:

“Що означає мати повні світильники. Це означає бути завжди готовим до всього, що трапиться у твоєму житті, до доброго і до злого. Треба пам’ятати, що твоя мандрівка може швидко закінчитися на цій землі. Ще древні говорили не знаючи Ісуса Христа – пам’ятай про смерть, не про сам факт смерті, а про те, що закінчиться твій земний шлях. Тому наша постійна турбота, це турбота про майбутнє. 

Заради чого ми живемо? Заради того, щоб прославляти Бога словесно і своїми справами. І метою цього прославлення є Царство Небесне. Господь говорить – готові зі світильниками попадуть на весілля, тобто попадуть у Царство Небесне”.

Прийшли привітати буковинців зі святом голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук та голова Чернівецької облради Іван Мунтян. Олександр Фищук у своєму виступі зазначив, що неповторний вклад у справу надання Українській церкві Томосу вніс особисто митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, який вже 29 років незмінно стоїть на засадах помісності Церкви в Україні. Олександр Фищук вручив владиці Данилу найвищу нагороду Чернівецької ОДА ” На славу Буковини”. Таку ж нагороду вручено й Архієпископу Онуфрію.

Біля храму було звершено чин освячення води та хресний хід. Після цього духовенство, чернецтво та численні парафіяни гуртом висловили велику подяку Вселенському Патріархові Варфоломію за підтримку Українського народу у питанні надання автокефалії Церкві.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016