Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Акафіст преподобному старцю Паїсію Величковському у перекладі митрополита Данила

14 Лютого 2015

Митрополит Данило завершив переклад українською мовою акафісту преподобному Паїсію Величковському.

Акафіст преподобному старцю Паїсію Величковському

Кондак 1

Обраний воєводо воїнів духовних, наставнику ченців і пастирю предивний, що писанням отцівським душі наші наситив накормив і святістю життя просяяв, багато монастирів чернечих обновив і подвигами твоїми Церкву Христову освітлив, преподобний отче Паїсію, вихваляємо тебе з любов’ю, заступника нашого. Ти ж, що маєш сміливість перед Господом, від усяких бід звільни нас молитвами твоїми, щоб ми взивали до тебе: радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Ікос 1

Ангела земного і людину небесну піднесла тебе, отче Паїсію, правиця Божа на землі країни руської, щоб засурмив ти в сурму Добротолюбія в землі Молдавській, на Святій Горі Афонській і у всіх країнах словянських. Ти збереш розсіяних пустиннолюбців народів християнських, і цим твердиню православного братства в багатьох оселях утвердиш. Тому і ми, любов’ю до тебе подвигнені, взиваємо так: Радуйся, благочестивого ієрейського кореня гілко пречесна; радуйся, бо ти ради любові до Господа дім матері твоєї і батьківщину покинув; радуйся, ангельського життя послідовнику; радуйся, заповідей Божих старанний виконавцю; радуйся, на жнива духовні Господом посланий; радуйся, що в саду Божої Матері – Святій Горі Афонській Богу послужив; радуйся, багатьох на шлях чернечого життя наставив; радуйся, монастирів чернечих добрий будівничий; радуйся, світлом богопізнання Просвічений; радуйся, плодами богомудрих твоїх написань багато чернців накормив; радуйся, спасенну книгу Добротолюбія народові словянському дарував; радуйся, до хорів преподобних зарахований; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 2

Бачив Господь що з тебе буде великий світильник Православ’я та чернечого життя відновлювач, благоволив щоб ти народився від благочестивих батьків – священика Івана і дружини його Ірини у місті Полтаві. Тому після смерті батька і старшого брата ієрея преосвященний Рафаїл Київський повелів взяти тебе на навчання, щоб ти освічений став здатним до прийняття священного сану. Ти ж ретельно і доброзичливо ревність до навчання виявив, співаючи Богові пісню: Алилуя.

Ікос 2

Розумом Божественним просвічений, блаженний, ти утвердився в непохитному своєму наміру в чернецтві жити і, душею до скитання загорівся, залишив ти навчання і пішов з Києва, як прошак і чужинець, шукаючи духовного проводу, і Богом навчений, прийшов ти під монастир святителя Миколая, де ігумен з любов’ю прийняв тебе на послух і одягнув тебе в рясофор з ім’ям Платон. Тому і ми, взираючи на ревність твою до Господа, з розчуленням взиваємо до тебе: Радуйся, що в день пам’яті святителя Кіевскаго Петра народився; радуйся, в хрещенні ім’ям його названий; радуйся, благочестивих батьків сину благословенний; радуйся, від юності на служіння Богові покликаний; радуйся, з дитинства у вірі істинній вихований; радуйся, що  в книжному навчанні старанність і щирість виявив; радуйся, бо ради Господа шлях тісний і скорботний обрав; радуйся, бо ти убогість тілесну і духовну полюбив; радуйся, бо ти під монастир святителя Миколая ради спасіння прийшов; радуйся, чернече життя гідно прийняв; радуйся, чернечих подвигів ревнителю; радуйся, добрий скитальцю до Отчини Небесної; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 3

Сила з небес зміцнила тебе, отче преподобний, коли Божим допущенням наступило гоніння на віру православну від латинян і стало велике збентеження в монастирі, що церква стояла закрита ворогами Православ’я. Тоді за Божим провидінням гнані монахи в Київ пішли, і ти, отче, досяг з ними матері міст руських і проживання знайшов з  ченцями Києво-Печерської лаври, вдячно співаючи Христу Богу: Алилуя.

Ікос 3

Маючи в своєму серці вогонь любові Божественної, ти ревно подвизався за спасіння душі твоєї в  монастирі Печерському, отче богомудрий. Мати ж твоя невтішно плакала за сином, що з дому пішов з завзяттям ні їсти  ні пити, до смерті. Тоді побачив безліч бісів понурих і почав молитися до Пресвятої Богородиці, і після цього побачив Ангела Божого, який докорив її і промовив: «Дивися, що син твій, благодаттю Божою укріплений, неодмінно буде чернцем. Варто і тобі відречися від світу і бути черницею, така бо воля Божа». І вмить біси зникли, а Ангел Господній, радіючи, зійшов на небо. Після того мати твоя в жіночий монастир пішла і прийняла постриг з ім’ям Юліанії, і, поживши в чернецтві років десять, переставилася до Господа. Тому, як обранця Божого, ублажаємо тебе піснями такими: Радуйся, бо ти марноту світу цього полишив; радуйся, бо ти під монастир Києво-Печерський прийшов; радуйся, бо ти юність твою непорочним життям прикрасив; радуйся, бо ти в скорботах і спокусах надію на провидіння Боже покладав; радуйся, бо ти славу і багатство за ніщо мав; радуйся, бо ти життя убогого в монастирі навчився; радуйся, бо ти на славу Христову потрудився; радуйся, бо ти на висоту чеснот зійшов; радуйся, бо ти твого міста Полтави сильний заступник; радуйся, бо ти монастиря Києво-Печерського ревний молитвеник; радуйся, бо матір міст руських Київ тобою хвалиться; Радуйся, бо ради тебе і вся Руська земля веселиться; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 4

Ти хвилювань бурі житейської в тихому пристановищі монастирі Печерському ухилився, отче, і благословенням отців Києво-Печерських шляху подвижників послідував. Ради того любов’ю Божою загорівся, з батьківщини віддалився, направивши стопи твої в Молдавію, і там ти зустрів старця Василія, вчителя і наставника чернечого життя, який багатьма душекорисними повчаннями братію свою наставляв. Ти ж, блаженний, чув слова ці з невимовною радістю і зі сльозами прославляв Бога, співаючи Йому: Алилуя.

Ікос 4

Чуючи від багатьох братів і отців-подвижників у скитах Молдавії, що  велика благодать Божа перебуває на Святій Горі Афонській, ти просив їх благословення на дорогу, бажаючи пожити в саду Божої Матері. Вони ж отці не бажаючи сподвижника свого лишитися, дивувалися благодаті Божій що перебувала на тобі, і юним старцем тебе називали, однак не вміючи утримати тебе, благословили і з миром відпустили. Ми ж, охоплені любов’ю,  насмілюємося співати тобі так: Радуйся, бо ти з землі батьківщини твоєї в Молдавію стопи твої спрямував; радуйся, бо ти з посохом мандрівника скити і монастирі чернечі там обійшов; радуйся, бо ти в невсипущій молитві дні і ночі проводив; радуйся, бо ти ім’я Господа Ісуса Христа невсипущо возносив; радуйся, бо ти благе ярмо Христове на себе поклав; радуйся, бо ти талант, вручений тобі, примножив.  Радуйся, бо ти до подвижницького життя покликаний; радуйся, бо ти з тілом на землі життя безтілесних явив; радуйся, бо ти подвигами поста себе укріпив; радуйся, бо ти в юності твоїй старчу мудрість явив; радуйся, бо ти благодаттю Святого Духа просвітлений; радуйся бо ти духом премудрості й пізнання збагачений; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 5

Ти уподібнився Боговеденій зірці, угоднику Божий, коли ти прийшов на Святу Гору Афонську, дякуючи Пресвятій Матері Христа Бога нашого, що удостоїла тебе ввійти в святий Її Жереб, і вселився там один в келію, навчаючись істинній чернечій безмовності, промовляючи проникливо молитву і вивчаючи писання отців. І так сходив ти благодаттю Божою з сили в силу ти досягнув «людину досконалу», прикрасив себе дарами Святого Духа. Тоді прийшов на Святу Гору старець Василій з Молдавії і вдягнув тебе в мантію з ім’ям Паїсій. Ти ж, блаженний, в безмовності келійно перебував, співаючи Богу пісню хвали і вдячності: Алилуя.

Ікос 5

Бачачи братія Святої Гори і ті що приходили від світу дивне і подвижницьке життя твоє, отче преподобний, почали прохати тебе прийняти їх в послух. Ти ж багато років відмовлявся цього, а потім почав приймати братію, надію на Бога покладаючи; та Собор з дванадцяти братів, благали тебе прийняти священство і духівництво. Тоді ти сказав: «Нехай буде воля Божа», Ти прийняв священство заради послуху, щоб наставляти твоє словесне стадо до спасіння. І стала велика радість  всім твоїм духовним дітям, які вдячно взиваємо до Тебе так: Радуйся, бо ти Святої Афонської Гори Божим повелінням благополучно досягнув; радуйся, бо ти там багатьох твоїм подвижницьким життям здивував; радуйся,  бо ти насолоду пустинного життя полюбив; радуйся, бо ти усамітнено в богомислії і сльозах ночі проводив; радуйся, бо ти великих пустиножителів вірний послідовник; радуйся, бо ти подвигом богоносних афонських отців продовжувач; радуйся, бо ти тіло твоє постом і бдінням упокорив; Радуйся, бо ти душу твою молитвою і чистотою розуму просвітив; радуйся, бо ти відвідуванням  наставника твого старця Василія порадував; радуйся, бо ти благословенням і молитвою його освячений; радуйся, бо ти пустельним життям в подвизаючись в чернецтві себе утвердив; радуйся, бо ти великі скорботи благодушно перетерпів; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 6

Проповідником покаяння та вчителем подвижницького життя виявився ти, отче Паїсію, на Святій Горі Афонській. коли ж примножилася братія, тобою зібрана; ти випроси стару келію, а разом і благословення Святішого Патріарха Серафима на переселення в неї. Ти вчинив там скит в ім’я святого пророка Іллі. Тому багато святогорців, побачивши благочиння в скиту, смирення, спокій, між братами любов і мир в серці, відсічення своєї волі, з благоговінням і слухняністю тебе, як благодатного старця, як керівника і наставника до спасіння прославляли, співаючи Богу подячну пісню: Алилуя.

Ікос 6

Засяяла слава твоя, отче преподобний, між братами Святої Гори, які подивляли дарування твої, що ти багатьом отцям став духівником, і самому Святішому Патріарху Серафиму, який часто приходячи в скит, і з насолодою про душеспасенні таїни, про подвиги і дари Божі розмовляв з тобою. Ти ж, отче Паїсію, перебуваючи в скиту в день трудячись на послуху, в ночі ж писав книги святих отців, перекладаючи їх з грецької на слов’янську мову, щоб всі сини слов’янські, книжного вчення бажаючи, Словом Божим і повчанням святих отців просвіщали  розум і благодаттю утверджували серця. Ради цього подячно співаємо тобі: Радуйся, бо ти в чернечих подвигах і трудах з великими старцями Святої Гори уподібнився; радуйся, бо ти дерево чеснот, в саду Пресвятої Богородиці насаджене; радуйся, бо ти Преблагословенної Ігумені Афона вірний послушник; радуйся, бо ти на милість і любов Її надію свою поклав; радуйся, бо ти в саду Божої Матері багато учеників знайшов на спасіння; Радуйся, бо ти з ними старанно Господові потрудився; радуйся, бо ти пустельничу келію на  чернечий монастир перетворив; радуйся, бо ти з братією монастиря твого улюблений; радуйся, бо ти зібраних ченців до світла істинного богопізнання наставив; радуйся, бо ти для всіх що подвизаються в чернецтві благодатний помічник; радуйся, бо ти посників і ченців богомудрий вчитель; радуйся, вправний вождю воїнів духовних; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 7

Бажаючи представити Господу дітей твоїх як обранців, отче Паїсію, ти старався зібрати тих що бажають подвигу чернечого від усіх народів слов’янських і країни еллінської. Тому як бджола трудолюбива, від світанку  до ночі подвизався ти, щоб істинними скарбами, світлом істини Євангельської напувати братів твоїх. Про всіх турбуючись і душею своєю обіймаючи, кого ти  навчав, повсякчасним призиванням імені Ісусового перемагати невидимих супротивників. І цією наймогутнішою зброєю подужувати їх підступність, зводячи розум до Бога і серцем до Нього волаючи: «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного», разом і співаючи Спасителеві і Подвигоположникові нашому ангельську пісню: Алилуя.

Ікос 7

Нового Мойсея в тобі вбачаємо, переможцю пристрастей, бо ти, так як той в давнину Амалика переміг, і вивів народ з рабства, так ти  отче Паїсію, багато ченців до землі обіцяної райської привів. Ти був старцем дивним. Ти багатьох чад зцілив благими і душевними настановами, мудро запалюючи світильники тих що ступають назустріч Женихові Христу, випалюючи терня пекучих пристрастей Ісусовою молитвою, насаджуючи в серцях дітей твоїх насіння Божественної любові, щоб принесли плоди стократні. З ними ж і ми співаємо тобі так: Радуйся, бо ти читання Письма Божественного полюбив; радуйся, бо ти сокровенний  їх зміст добре і правдиво зрозумів; радуйся, проповіднику, бо ти сповіщав слова життя вічного: радуйся, святий отче, бо ти дітям твоїм дорогу до спасіння показав; радуйся, бо ти Ісусову молитву безперервно мовив; радуйся, бо ти духовної молитви вчитель предивний; радуйся, бо ти настанови Святого Письма на повчання багатьох зібрав; Радуйся, бо ти ті настанови на скрижалях серця твого написав; радуйся, бо ти престолу Божого вірний і побожний служитель; радуйся, бо ти про вічне спасіння твоєї братії до Господа  взивав; радуйся, бо ти любові Христової і миру небесного благовісник; радуйся, бо ти саду Афонського благодатна прикраса; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 8

Скитальця і мандрівника на землі себе вважаючи, нічого з дочасних речей світу цього наживати не захотів, але води живої напившись в саду Божої Матері, джерелом Добротолюбія ти виявився, преподобний, і багатьох що бажали правди Божої, любов’ю до Господа запалив, і до захоплення ангельським життям привів. Коли ж ти зрозумів, отче блаженний, що такому собору ченців немає місця на Святій Горі, раду зібрав з братією, і всі одностайно почали готовитися іти в Молдавію. І благословив Святіший Патріарх Серафим вихід цей, а ти, отче, упав до ніг Патріарха і той плакав і з великим жалем відпустив тебе, а Богу дивному у подвижниках Своїх, співав: Алилуя.

Ікос 8

Весь в Бозі перебуваючи, ти міцну надію на Бога поклав, отче преподобний, і разом з братією ти прийшов в Молдавію, де прийняв тебе митрополит Гавриїл і благословенням господаря Григорія Калімаха дарував тобі на проживання монастир Святого Духа, іменований Драгомирна. А ти, отче, поселився там з усією братією, дякуючи Богу за невимовне Його милосердя. За короткий час прийшов під монастир старець Олексій і ти прийняв схиму, і була велика радість всьому собору братії. Тому і ми, радіючи і прославляючи тебе, взиваємо так: Радуйся, бо ти сімнадцять років на Святій Горі бездокірно прожив; радуйся, бо ти взірець і приклад життя чернечого там показав; радуйся, бо ти з Афону до землі Молдавської прийшов; радуйся, бо ти багатьох дітей Божих на подвиг чернечий покликав; радуйся, бо ти чернечого і аскетичного і спільнонасельного життя законоположник; радуйся, бо ти отцівських богонатхнених переказів вірний охоронець; радуйся, бо ти перемоги в духовній боротьбі багатьох навчив; радуйся, проповіднику слова Божого благодатний; радуйся, древнього благочестя насаджувачу; радуйся, бо тобою багато ченців в подвигах своїх зміцнюються; радуйся, бо ти рівноангельське життя до кінця полюбив; радуйся, бо ти знову і в схимі Паїсієм названий; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 9

Всяких скорбот і спокус твоє життя було повним, преподобний. Бо прийшла загибель, моровиця і голод під час воєнної боротьби Росії та Оттоманської Порти, і багато пустинолюбів за віру православну гнаних, спасалися в монастирі, любов’ю твоєю зігріті. А коли віддали монастир Драгомирну під владу Римського папи, тоді благословив господар Григорій дати братії твоїй монастир Усічення голови святого Івана Предтечі, іменований Секула. Ти ж, прийшовши в новий монастир, зрадів дуже, бо місце спокійне, мовчазне для ревнителів по Бозі. Ти вишукував необхідне і почав тут наладжувати життя за чином, як було налагоджене в Драгомирні, зі сльозами вдячності співаючи Богу пісню: Алилуя.

Ікос 9

Мудреців наймудріших ти  перевершив благодатною дією слова твого, отче преподобний, бо ти зібрав квіти райські з письма святоотецького і завзято прийнявся перекласти їх з грецької на слов’янську мову, щоб всі монахи і світські, що очікують спасіння і подвигу духовного, а найбільше ж з них істинні, духовні за духом подвижники, не тільки православної батьківщини нашої, а й усіх слов’янських народів, читання їх удостоювалиться. Тому світлом Божественним просвітивши серце твоє, отче Паїсію, як скарб духовний залишив ти Церкві Христовій багато письмових трудів твоїх, ними ж просвіщаєш всіх хто шанує тебе і взиває так: Радуйся, бо ти в монастирі Секула радісно і мирно вдоволився; радуйся, бо ти землю Молдавську молитвою твоєю надухм’янив; радуйся, бо ти одностайність і любов серед братії монастирів  твоїх насадив; радуйся, бо ти немочі немічних братів з великою любов’ю носив; радуйся, бо ти книжними науками Слова Божого себе наситив; радуйся, бо ти як богомудра бджола мед від святоотецьких писань зібрав; радуйся, бо ти дні і ночі без сну заради книжних трудів проводив; радуйся, бо ти святих отців твори на слов’янську мову переклав; радуйся, бо ти творами отцівськими спраглих напоїв; радуйся, зірко, бо ти гріховну пітьму світлом вчення твого проганяєш; радуйся, бо і на батьківщину твою монахи вчення це принесли; радуйся, бо ти багатьох духовних отців і старців землі руської духовний наставник; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 10

Бажаючи спасти душі багатьох людей, благочестивий воєвода князь Костянтин Мурузу повелів тобі, отче наш Паїсію, вчинити послух і переселитися в Нямецкий монастир, щоб був він прикладом для  інших монастирів, заохотою до ревного чернечого життя. Ти ж, учинивши хресне знамення, поклонився іконі Пречистої Богоматері і промовив: «Нехай буде воля Божа, приймаємо і не посильне», і давши всім що залишилися братам благословення, ти утішив їх, кажучи: «Нехай кожний без упередження в усякій скорботі і біді душевній і тілесній, до мене приходить». А коли прийшов у Нямец, отче преподобний, ти перед чудотворною іконою Божої Матері молився, вручаючи себе і братію заступництву і охороні Її, співаючи Господу, що укріпив тебе: Алилуя.

Ікос 10

Стіна і притулок спасіння ти був братії твоїй, отче наш Паїсію, наставляючи їх царським шляхом життя своє проводити, душу єдину, і серце єдине, і думку одну мати, і все до потреби свого життя спільне мати, духом палаючи, сходячи до досконалості, смирення і любові один до одного з дотриманням святих заповідей Божих. Тому молимо тебе, отче преподобний, визволи нас від усіх спокус, бід, скорбот і напастей, щоб всі тебе, як людинолюбного батька, оспівували так: Радуйся, бо ти апостольського духу сповнений; Радуйся, бо по всій землі лунає благовістя слів твоїх; радуйся, бо твоїми молитвами монастир Нямецкий знову прославився; Радуйся, бо ним весь народ Молдавський радіє; радуйся, бо ти монастирів молдавських освячення; радуйся, бо ти всі служби в монастирях твоїх за чином монастирів афонських встановив; радуйся, бо ти древо вельмитінисте, під яким монастирі твої покриваються; радуйся, бо ти міцна огорожа і притулок що ревно в них подвизаються; радуйся, бо ти монастир Нямецкій домом опіки для бідних і убогих учинив; радуйся, бо ти ченців його радість і розрада; радуйся, бо ти світлом чеснот твоїх світ осяяв; радуйся, бо ти приклад досконалості духовної в собі явив; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 11

Спів щиросердий приносимо тобі, преподобний отче Паїсію, на місці подвигів і упокоєння твого в монастирі Нямецкому, де ти, преподобним великим отцям уподібнився, ти був пастирем  і наставником для всіх  хто наслідував рівноангельське життя твоє. Тому тихо і мирно ти віддав душу твою Богу і від землі в небесах ти засяяв, нині ж з Ангели на небесах біля Христа в радості перебуваєш і молитви за світ приносячи, співаєш Йому: Алилуя.

Ікос 11

Православний світильник віри і стовп благочестя явився ти в Церкві Всесвітній, отче преподобний. Тому наче світлом Божественним слова твої від сходу сонця до заходу сяють і просвіщають людей, бо Дух Святий вчинив тебе письменником Добротолюбія і правил чернечого життя. Задуми вложив в уста твої, та богонатхненних рукописів твоїх читанням просвітяться багато, що очікують спасіння і подвигу духовного і нехай заспівають тобі похвали такі: Радуйся, бо ти блаженною кончиною праведне життя твоє увіковічнив; радуйся, бо ти переселився від земних монастирів у монастирі Небесні; радуйся, бо дух твій з радістю в руки Господа віддав; радуйся, бо ти блаженство райське зі святими унаслідував; радуйся, світильнику, бо ти єлеєм дарів Духа Святого запалений; радуйся, бо ти саду Божої Матері, Святої Гори Афонської, преславне світило; радуйся, бо ти землі Молдавської краса нев’януча; радуйся, бо ти мощі твої святі їй в спадщину залишив; радуйся, бо ти світлом рукописів святоотецьких народи слов’янські осяяв; радуйся, бо ти Церкви Христової зоря нова і вельмисвітла; радуйся, бо ти і після успіння твого нас не залишаєш; Радуйся, бо ти за прощення гріхів наших Господа умоляєш; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 12

Благодаттю Божественною охоплений, ти засяяв в житті твоєму, богоносний отче Паїсію, і нині як сонце пресвітле, тих що з вірою і любов’ю до мощей твоїх приходять не залишаєш. Тому молимо тебе, просвіти душі наші до розуміння спасенних істин віри Христової і для настанов добротолюбія і творів святих отців, що на шлях спасіння всіх наставляють, щоб  і ми, згадуючи тебе, як дивного наставника і пастиря, що укріпляє нас на шляху подвигу духовного, в радості сердечній співаємо Богу подячну пісню: Алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи дивне і праведне життя твоє, преподобний отче Паїсію, веселиться сьогодні монастир Нямецкий, що зберігає великий скарб-святі мощі твої, і Драгомірна і Секула як учителя свого духовного тебе і отця шанують. Земля ж Полтавська, Києво-Печерська Лавра, також і Свята Гора Афонська і вся країна Руська подвигом твоїм втішаються, маючи за себе молитовника предивного. Тому ченців багато тебе наставником вважають і всі люди землі нашої ім’я твоє призивають, радості наповняються, співаючи тобі похвали такі: радуйся, наставніку ченців і співрозмовнику Ангелів; радуйся, всіх святих Божих співнасліднику; радуйся, бо ти з апостолами в райських оселях перебуваєш; Радуйся, бо ти з хорами преподобних за душі наші прохаєш; радуйся, бо ти з Пресвятою Дівою Богородицею за світ і благословення всіх ченців Христа умоляєш; Радуйся, бо за молитвами твоїми нині багато монастирів будуєтєся; радуйся, бо ти монастирі чернечі, як вельмиплідний сад, насадив; радуйся, бо ти багатьох іноків зібрав і до Пастиреначальника Христа привів; радуйся, бо ти мощами твоїми Руську землю з землею Молдавською духовно об’єднав; радуйся, бо ти всім хто приходить до святих мощей на поклоніння дари зцілення щедро подаєш; радуйся, бо ти Руського чернецтва і старчества насаджувачу; Радуйся, бо ім’я твоє по всій країні нашій прославляється; радуйся, преподобний отче Паїсію, старцю благодатний і наставнику ченців богомудрий.

Кондак 13

О, преподобний і богоносний отче наш Паїсію, великий подвижнику і угоднику Христовий, прийми це мале принесене тобі хваління і благай Господа, хай визволить нас від усяких бід, скорбот, ворогів видимих і невидимих, наглої смерті і вічної муки, та сподобить разом з тобою в радості святих вічно оспівувати Спасителя нашого: Алилуя, алилуя, алилуя.

 (Цей кондак читається тричі, потім ікос 1 і кондак 1)

Молитва  до преподобного старця Паїсія (Величковського)

О великий наставнику, ревнителю і вчителю премудрий всіх хто очікує спасіння і подвигу духовного, преподобний отче наш Паїсію, почуй нас, грішних, що тебе з вірою і любов’ю призиваємо, і вислухай прохання наші. Ти від юності заради любові Божої залишив батьківщину твою і в інших країнах шукаючи безмовності, на Святій Горі Афонській і оселях чернечих  Молдавії небесне багатство здобував. Великою здержливістю, в трудах, кривді і крайньому убожестві тіло твоє духові підкоривши, ти пошукував скрухи сердечної, тверезіння, істинного безпристрастя, молитви сердечної і цим обновителем давнього чернецтва і стовпом Православ’я виявився; тому правиця Божа вчителем, наставником і дітолюбним батьком вчинила тебе і благоволила зібрати священний сад учнів твоїх, які розложать гілля свої у всі кінці землі Руської.

Ублагай всещедрого Бога, нехай збереже святу Церкву Руську і всі святі Церкви Православні в єднанні однодумності віри, миру і братської любові, а найбільше ж від розколів згубних, міжусобних розладів що сіють розбрат, визволить і у непохитності благостоянні утвердить, на спасіння всіх хто істинно сповідує Пресвяте ім’я Його. Випроси, угоднику Божий, батьківщині і народу нашому мир і благоденство, достаток плодів земних і добробут селам містам нашим, монастирям же чернечим життя богоугодне, нехай славиться в них Пресвяте ім’я Господа і Бога і ті що люблять Його знаходять у них вічне спасіння.

Допоможи нам, скитальцям в марному і грішному світі цьому, отче преподобний, благай Господа дарувати нам відпущення гріхів і в кончину душам нашим визволитися нам духовних митарств і вічної муки, та молитвами твоїми, побачити невимовну славу Христа Бога нашого. Дякуємо тобі, покровителеві і заступникові всіх хто любить і хто шанує ім’я твоє, і прославляємо Безначальну Єдиносущну і Нероздільну Тройцю, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016