Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Постанови Помісного Собору УПЦ (ПЦУ)

30 Липня 2023

Під головуванням Блаженнійшого Епіфанія,

Митрополита Київського і всієї України

від 27 липня 2023 р.

Місто Київ,

Кафедральний собор Святої Софії

Зібравшись на виконання статутних норм Православної Церкви України та згідно з рішенням Священного Синоду і Архієрейського Собору на своє чергове засідання, Помісний Собор Православної Церкви України від імені повноти Помісної Церкви підносить подяку Богові за Його численні милості та благодіяння для Православної Церкви України, явлені протягом міжсоборного періоду, за розбудову та утвердження Церкви та за допомогу в подоланні викликів, поставлених пандемією та російською військовою агресією.

Свою особливу подяку Спасителю Господу нашому Ісусу Христу та Його Пречистій Матері, святим Землі Української і всім святим Собор підносить за милість, виявлену через оновлення і відродження української та всеправославної святині – Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Православної Церкви України, яка розпочала звільнення священного місця від ярма впливу нечестивої ідеології «русского міра». Собор висловлює сподівання, що ця справа буде успішно завершена і закликає всіх, від кого це залежить, надати їй належне сприяння.

Собор висловлює подяку Президенту України Володимиру Зеленському, Кабінету міністрів України та урядовим інституціям і всім представникам держави та українського суспільства, хто сприяє вирішенню питань захисту релігійної свободи, самобутності українського народу та духовного простору України від агресії «русского міра». У цьому контексті Собор засвідчує підтримку нагальної необхідності на рівні закону запровадити заборону для релігійних інституцій, які мають свій центр в країні-агресорі, підпорядковувати собі та контролювати розташовані в Україні релігійні організації. Собор закликає Верховну Раду невідкладно ухвалити відповідні зміни до законодавства України.

Собор категорично засуджує російську військову агресію проти України, засуджує особисто очільника російської держави та всіх виконавців його злочинних наказів. Ті з них, хто за фактом хрещення належать до Православної Церкви, за свідоме і цинічне порушення заповідей Божих, яке має наслідком численні невинні жертви, підлягають церковному покаранню через відлучення від спільноти Церкви Христової. Подальше примноження тиранічним російським володарем і тими, хто виконує його накази, своїх злочинів проти Бога і людства матимуть для них, як винних, наслідком прокляття, анафему і вічне перебування у пекельних муках. Нехай Бог звершить над ними Свій суд!

Собор підтверджує заклик Православної Церкви України до Вселенського Патріархату і Помісних Православних Церков засудити вчення про «русскій мір», яке поширюється Московським патріархатом, як єретичний прояв етнофілетизму, а також закликає осудити очільника РПЦ Кирила (Гундяєва) до позбавлення патріаршого престолу за створення і поширення цього вчення, за внесення розколу у Вселенське Православ’я, зокрема за втручання на канонічну територію Олександрійського Патріархату, а також за підтримку російської збройної агресії проти України. Не може ієрарх, на чиїх руках кров жертв війни, тримати ними жезл пастирства і Євхаристійну чашу!

Собор підносить молитви за Сили оборони України, за українських воїнів, які захищають нашу державу від російської агресії, просить для них, для мирних мешканців, які страждають від атак ворога, для біженців та вимушених переселенців Господньої допомоги та опіки. Просимо у Всевишнього благословення для Сил оборони України у їхній боротьбі за звільнення окупованих агресором українських земель, просимо Господа про скору перемогу для України і про утвердження справедливого миру.

У скорботі та пошані ми низько схиляємо голови, підносячи молитви за упокоєння душ захисників України, які поклали своє життя у боротьбі за свободу і незалежність нашої Батьківщини, наближаючи перемогу над ворогом і справедливий мир. Нехай Бог приймає їх у Своєму Царстві! Вічна їм слава та вдячна пам’ять!

Собор підносить молитви за військових капеланів, а також за братів архієреїв, за духовенство і вірних, які постраждали від війни, перебувають в умовах окупації або були вимушені полишити місце свого проживання.

Собор висловлює глибоку сердечну подяку Вселенському Патріархату і особисто Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію, Предстоятелю нашої Церкви-Матері, Олександрійському Патріархату, Церквам Кіпру та Греції за підтримку в час важких випробувань війною, а також щиро цінує підтримку з боку християнських Церков, релігійних спільнот та всіх людей доброї волі, яку Помісна Церква і Україна отримали і продовжують отримувати.

Заслухавши та обговоривши доповідь Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, про діяльність від часу попереднього Собору (15 грудня 2018 р.), Помісний Собор постановляє:

1. Від імені повноти Православної Церкви України засвідчити, що всі діяння та рішення Об’єднавчого Собору, який відбувся у кафедральному соборі Святої Софії в Києві 15 грудня 2018 р., сприйняті нею, підтримуються та втілюються в життя.

Собор відкидає і заперечує всі спроби у будь-який спосіб поставити під сумнів діяння та рішення Об’єднавчого Собору 15 грудня 2018 р., який був справжнім Собором помісної Церкви України, що об’єднав три гілки розділеного перед тим українського православ’я в єдину Православну Церкву України.

2. Схвалити роботу Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ)за період від Об’єднавчого Собору (15 грудня 2018 р.). Засвідчити від імені церковної повноти цілковиту і незмінну підтримку Предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, Митрополиту Київському і всієї України, єдиному канонічному православному архієрею Києва і єдиному Предстоятелю помісної Української Православної Церкви.

Зокрема Собор висловлює повну підтримку заяви Предстоятеля щодо незалежності позиції і рішень Церкви від будь-якого зовнішнього контролю з боку політиків. Розбудовуючи рівноправні партнерські відносини з державою та інституціями громадянського суспільства, Православна Церква України дбала і продовжить дбати про свою свободу і незалежність.

3. Затвердити всі рішення, в тому числі судові, ухвалені Священним Синодом УПЦ (ПЦУ) та затверджені Архієрейським Собором, відображені в синодальних та соборних документах за міжсоборний період (15 грудня 2018 р. – 27 липня 2023 р.).

Затвердити здійснені у міжсоборний період акти канонізації святих, прославлення ікон Божої Матері, а також зміни і доповнення до богослужбових текстів і здійснені на їхній основі нові видання богослужбових книг Православної Церкви України.

4. Підтвердити неодноразово висловлене раніше бажання і готовність нашої Помісної Церкви без висунення сторонами попередніх умов вести діалог, мета якого – досягнення єдності українського православ’я навколо Київського престолу на засадах Томоса про автокефалію.

Висловити глибокий жаль з приводу ультимативних відмов керівництва Митрополії Московського Патріархату в Україні від такого діалогу, водночас засвідчивши його успішність на рівні релігійних громад. Собор вдячний православним громадам і духовенству, які за власним вільним рішення протягом попереднього часу послідували Томосу про автокефалію і увійшли в родину Православної Церкви України та закликає інших, хто ще вагається, реально і остаточно розірвати свою неканонічну підлеглість контрольованим державою-агресором структурам Московської патріархії.

5. Підтримати викладені у Доповіді Митрополита Київського і всієї України Епіфанія на Соборі оцінки та пропозиції і взяти їх до уваги у подальшій праці з розбудови Помісної Церкви.

6. Незмінно дотримуючись визначень Томосу про автокефалію та Статуту Православної Церкви України затвердити прийнятий Архієрейським Собором 24 травня 2023 р. Статут (положення) про управління Православної Церкви України з внесенням узгодженої Священним Синодом правки до п. 3 розділу І щодо історичного спадкоємства Православної Церкви України від апостольського часу і дотепер.

Собор засвідчує повноту, дійсність та незмінність всього тексту і всіх норм Статуту Православної Церкви України, ухваленого Об’єднавчим Собором 15 грудня 2018 р., та відданість Православної Церкви України Патріаршому і Синодальному Томосу, отриманому 6 січня 2019 р. з рук Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія.

7. Остаточно затвердити Постанову Архієрейського Собору від 24 травня 2023 р. «Про врегулювання календарного питання в Православній Церкві України» та зміни, внесені у зв’язку з цим до офіційного Церковного календаря Православної Церкви України.

8. Затвердити текст Послання до пастирів Помісного Собору Православної Церкви України, яке актуалізує раніше вже засвідчені церковні настанови з питань пастирства.

9. Затвердити Декларацію «Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму), його пропаганди у суспільстві, до гендерної ідеології і так званих одностатевих шлюбів (одностатевих співжиттів)».

10. Затвердити текст подячного листа Помісного Собору до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха.

11. Затвердити текст Звернення Помісного Собору до українського народу.

Завершуючи свою працю Помісний Собор підносить молитви за Помісну Українську Православну Церкву, за перемогу і справедливий мир в Україні та закликає Боже благословення на духовенство і вірних, на українське військо, на Президента і державну та місцеву владу і на весь український народ.

Від імені Помісного Собору
Української Православної Церкви
(Православної Церкви України) –

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016