Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Міркування про Різдво 25-го грудня.

21 Листопада 2022

Дорогі отці, дорогі парафіяни зараз злий дух грається нами, бо знайшов нагоду і можливість одних прямо загнати до пекла, інших бодай обваляти в гріхи. Оце злий дух навчив нас посміятися самих над собою. Надумали створити сім’ю, шукаємо собі наречену чи жениха. Починаємо жити подружнім співжиттям, народжуємо чи вбиваємо дітей… Самі собі перевернули життя. Ні шлюбу, ні вінка за дівство, ні благословення батьків, ні молитви, ні благословення Церкви, тобто Бога; а в результаті ні з Богом ні з людьми… а потім запитуємо чому діти не хороші, не слухняні, не поважають батьків… чому суспільство своєрідне, чому війна і сини таких батьків гинуть, втрачають людську повноцінність? Такі діти не мають ні батьків, ні Бога. Ми таке хочемо зробити ще й з Церквою і з Різдвом Христовим. Коли руйнувати сім’ю, чинити розпусту чи ще які злочини, то ми не запитуємо ні священника, ні Церкви, ані Бога не боїмося. А коли треба відстояти честь Христову в святі чи в канонах, то ми безпорадні, а ще більше безсильні, бо ми ні поклін не хочемо зробити, ні відмовитися від задоволення тілесного, від буйства і розваги вуличних. А найтяжче для нас піти в монастир і прожити життя боговгодне. Якби розлучені чи овдовілі пішли в монастир жити, то довели б любов до Бога і навчили б своїх дітей і суспільство любові й поваги до Бога.

На даний час Церква розділена. Всілякі зміни морального життя віруючі і псевдовіруючі переносять важко. На такі зміни потрібна багатолітня усестороння підготовка. Писати про позитиви і негативи таких змін, робити звернення до народу, щоб народ молився, щоб не було нового розколу. До цього треба йти два три покоління. Церква Ісусом Христом заснована і до свого визнання ішла багато років. А ще, маючи такого псевдохристиянського сусіда – Росію. Російська Церква і політики засиплять псевдоканонами інтернет і нароблять дуже багато лиха Українській Церкві. Ми маємо гіркий досвід в справі повернення Української Церкви з рабства, російської неволі в лоно Вселенської матері-Церкви.
Також маємо живий досвід на протестантських меншинах. Вони не захотіли прийняти тисячолітнє надбання Церкви Христової, Вселенських Соборів, а відкинули; захотіли собі вірити так як їм хочеться. Вони свідомо, навмисно в ущерб собі заснували протестантську релігію. Така сваволя не принесла честі ні Церкві ні Ісусу Христу, ні навіть державі, політикам, які використали цей розкол. А в результаті такі християни стали джерелом нових сект. Просто вдруге розіп’яли Ісуса Христа. Євр.6,6.
Подібним методом ми сьогодні підходимо до святкування Різдва Христового 25-го грудня? Немає ніякого елементарного порядку, ні послідовності. Церква до поважних свят на честь Спасителя світу готує людину постом. Це ж Бог, Сотворитель і Спаситель, Який принизив велич Божу в Собі задля нас зганьблених. Бог прийняв вигляд створіння, а ми, люди, на місце обожнитися Його святістю, Його катували, розіп’яли… Лк.23,33. а зараз, як апостол Павло каже, вдруге Його розпинаємо. Євр. 6,6. Господь не грається як людина, може справа вдасться, може не вдасться, а Господь заснував для нас Церкву і в ній веде нас до Свого Небесного Царства. Якщо Церква приймає яку постанову, якщо робить якісь зміни в богослужінні чи в обрядах, то заради єдності Церкви апостоли скликали Собор. Так на всі зміни Церква скликає Собор, пише протокол, приймає постанову; хоч би лиш собор єпископів; Дії.15,6. виносить рішення, оприлюднює і подає до виконання. Дії.15,23. Треба прийняти постанову про піст, про богослужіння, підвести відносно змін шанування свята календар на завжди. А як то просто так стати і святкувати??? Чи то на один день відкинути піст, чи вже не повертатися до поста? Після такого Різдва ще в пості можна весілля відгуляти??? Не Церковні аматори в розкошах пориваються за подібні зміни, бо їм хочеться новий рік буйно зустрічати. Вони на Церкву й не дивляться, а буяють. Новий рік придумали люди. Його можна святкувати, можна не святкувати. Свято Новий рік не завадить людині бути в Небі, якщо будемо гідними християнами.
Дорогі отці, дорогі парафіяни, не торопімося. Перекласти свято це не переступ, це не гріх. Коли Старозавітна Церква святкувала Пасху і виявилися люди в стані нечистоти і не могли споживати Святощів Пасхальних, вони прийшли до Мойсея і Мойсей розпорядився, щоб святкували Пасху і прийняли Святощі Пасхи місяць пізніше; Числ.9,6. 8. 11. тобто, пізніше чи скоріше, але треба Святощі прийняти. Те саме і у Церкві, скоріше два тижні чи пізніше, але треба святкувати і освятити себе Святощами Христовими. Перенесення свята прагнуть більше ті, яких Святощі Христові не цікавлять. Їм бажано буйно погуляти.
Дорогі отці, дорогі парафіяни, працюймо, проводьмо з християнами розмови, збираймо народні думки за і проти, подаваймо їх до центру Церкви, прохаймо про ґрунтовні відповіді адміністрації Церкви. Центр повинен обґрунтовано відповісти на всі незрозумілі запитання, пояснити все, що не зрозуміле на авторитеті Святого Письма, керуючись Духом Святим. Церква повинна тих, які забагато пориваються, призупинити, а тих які відстають, вичекати і об’єднати, щоб за словом апостола всі були єдине. Рим.15,6. Дехто з пан-отців в пориві самовільно робить збори і приймає рішення перекладати піст і святкувати так як він хоче. Це повний хаос. Якщо священики не мають права звершувати таїнства без волі і благословення єпископа, то як дозволяють собі переставляти свято? Свято встановлював Вселенський Собор і перекласти свято має право такий самий авторитет, тобто, хоч би Помісний Собор, бодай Архієрейський Собор. А хто такий священик, нехай і в митрі? Навіть якщо священник і в митрі і кандидат наук, такі священники не мають єпископської, апостольської благодаті, а отже, не можуть приймати самовільно рішення і вносити настільки суттєві зміни і перевертати те, що встановив на Вселенському Соборі Дух Святий? Священики служать Церкві з волі архієрея…
В Києві митрополит, голова Церкви видав календар до друку і мусів підписати, що календар вірний і подається до виконання. Де пан-отці набирають права відмінити обнародуване і поставити своє, бажане мирянами. Де документ що дає їм право перевертати постанови Соборів. Якщо б Церква так була боролася за чистоту віровчення, то на сьогоднішній день Церква сваволею перевершила б протестантів. Щось спостерігається не здорове в Церкві. Ті, що приймали постанови для Церкви, постанови підписали і подали до виконання, і самі ті постанови порушують; не мають послуху до Церкви.
Є ще один варіант мудрого виходу з хаосу. Відновилися відносини з Матір’ю-Церквою Константинопольською. Можна скористатися благословенням Матері-Церкви. З благословення Всесвятішого Патріарха запозичити їхній календар; але треба щось мудрого робити і авторитетом архієрея не освячувати хаос. Не робімо насильство над Духом Святим, апостольською благодаттю не освячуймо хаос. Певний філософ сказав, що якщо довго вдивлятися в безодню то безодня почне вдивлятися в тебе, тобто, засмокче тебе.
Дорогі отці, дорогі парафіяни, що хто мріє, бажає – це не більше за міркування, а календар на 2023 рік видано; в ньому написано піст з такого числа, а Різдво Христове такого числа і це закон. А все інше порожня розмова. Бандити в темниці якось визнають Бога і самі з поміж себе обирають священника для себе, який їх освячує і такі стануть перед Богом вище за митрованих порожніх пан-отців, які всупереч Святому Духу, канонів Церкви і Святого Письма освячують фіктивні збори, голосують проти постанов Церкви, і освячують хаос. Про таких Сам Христос сказав, що Мужі ниневійські постануть на суд і засудять юдеїв вчених в законі. Мт.12, 41. Лк. 11,32. Содомляни те саме зроблять з зухвалими мудраками 12 Кажу ж вам, що содомлянам у день той відрадніше буде, ніж місту тому. Лк.10, 12. Христос застерігає, що коли сліпець веде сліпця, то обидва впадуть в яму. Мт. 15,14. Пророк Ісая веде ще дальше, що таких великих шукали в пітьмі серед великих і не знайшли і пішли шукати серед найменших і то ледве впізнали, 16 Ті, що бачили тебе, вдивляються у тебе, розмірковують про тебе: «чи той це чоловік, який коливав землю, тряс царства. Іс.14,16. Отак священики названі в’язнями перевершать митри і вчені ступені.
Церкві Ісус Христос в особі апостолів і єпископів дав право зв’язувати і розв’язувати і ніхто не має права це відмінити. Тільки тоді, коли собор єпископів (для нас) в Києві, а на крайню бідність Синод Церкви постановить, тільки тоді Небо святкування визнає і нас освятить. Все інше – повна, а навіть переповнена порожнеча. Календар видано, свято вказане. Не торопімося до пекла; пекло, безодня вдивляється в нас, вона на нас почекає.
Молімося громадою про безболісні зміни в Церкві, без ущербу. Пекло чекає на наші похапні помилки.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016