Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Перша літургія українською мовою була звершена у парку ім.Шевченка 30 років тому

10 Серпня 2020

2-го вересня 1990 р. у парку ім.Шевченка, в Чернівцях, було звершено першу божественну літургію українською мовою. А пам’ятник встановлено на 20 рік після тієї знакової події. А нині вже 30 років святкуємо, як утворено українську незалежну Церкву на Буковині, нашу Чернівецько-Буковинську єпархію. І тоді, і зараз звершує богослужіння владика Данило. Сьогодні у співслужінні з єпископом Тернопільським Теребовлянським Павлом.

До пам’ятника прийшли буковинці, які брали активну участь у заснуванні і будівництві єпархії. На жаль, багато вже у вічності. Але владика Данило, після молебня, згадав якомога більше парафіян і священників, з якими відроджував українську церкву на Буковині. Владика про кожного сказав добре слово, хто і чим відзначився у цій боротьбі. Він нагородив митрополичими грамотами, медалями та орденами тих, хто будував і нині будує українську православну церкву на Буковині. Це священники Дмитро Марчук, Іван Лукій, журналіст Василь Козьмик, Ольга Козьмик, дирегент хору Любомира Мазурик, Сергій Місевич, Світлана Фочук, Олексій Каспрук, Микола Салагор, Олександр Грушко, Іван Стринадко, Рахіля Калинюк, Ольга Вакарюк, Руслан
Вакарюк та ін.
Спеціально до 30-річчя ЧБЄ надруковано буклет, який містить фото про події цього часу.
Складаємо шану усім, хто зробив вклад у становлення ЧБЄ. Як правило, це наші, вже сивочолі земляки – скромні, але не занадто якщо мова йде про Україну і її незалежну церкву, вільні і відверті, бо бачать свою Батьківщину такою ж вільною від російської окупації – духовної, мовно-культурної, політичної, територіальної.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016