Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Актуальні запитання архієрею

9 Червня 2020

Владико, під час карантину люди звикли до он-лайн трансляцій богослужінь. Але чи варто он-лайн перегляд літургії замінювати відвіданням храму. Чому важливо самому перебувати в церкві?

Владика Данило:

Служби по телепередачах не можуть рівнятися до живої присутності в храмі на Безкровній Жертві. Храм це споруда посвячена Богу, вона вже сама освячує. Христос не переказує нам мораль небесну через ангелів, а приходить особисто, Сам. Закон Господь дав через Мойсея, та ми, люди прочитали і в своїх переконаннях залишилися. Тоді Син Божий приймає нашу людську природу, приймає тілесно всі кривди, які властиво приймати людині, реально живим актом і цією Жертвою пробуджує в нас відчуття обов’язку, що ми повинні, ми зобов’язані… Та навіть таку живу жертву не всі сприймають. Якби в нас були живі відчуття обов’язку, то ми служили б Богу тільки з тієї вдячності, що Він нас сотворив розумними створіннями і хоче з нами ділити Своє небесне благо всю вічність. За будь-яке служіння будь-яка заплата. В Бозі будь-якого немає, а є все найдосконаліше, яке може в Бозі перебувати всю вічність. Будь-яке є в пеклі. Ми священнослужителі не можемо віруючим пропонувати будь-що, чи будь-яке.

Чи є у вас , владико, побоювання, що люди не повернуться до храмів. Як цю ситуацію ви розумієте? На чиїй відповідальності буде відхід людини від церкви?

Владика Данило:

Люди до храмів не всі повернуться бо обставини змінили їхню свідомість, переконання; становище сприяло набути байдужість. Якщо би люди жили убого  в  кривді, то ще шукали б Бога, і в Бозі спокою душі, в Церкві зливали б тугу. Та слава Богу люди живуть в статках, яких історія не пам’ятає. Може такі розкоші ще мали допотопні люди. Хто готовий зміняти відпочинок на морі на колінкування в храмі? Хто покине інтернет, чи розваги на вулиці… де є такі батьки, що так виховали молодь?

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016