Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Скасування єктенії про оголошених

1 Березня 2020

Синод ПЦУ на своєму  засіданні схвалив два дуже важливих рішення. Перше – про виключення з тексту Літургії тропаря 3 години. Друге – про скасування єктенії про оголошених (оглашенних).

У перші століття розповсюдження християнської віри хрестилися у дорослому віці, після довгих випробувань. А тому було багато людей, які вірили в Ісуса Христа, проте не були хрещені. Вони брали участь у Літургії, слухали Святе Письмо, але у євхаристії участі не брали, тобто не причащалися. Після Євангелії та молитов за живих та померлих молилися за оголошених (тих, хто готується до хрещення). Після цієї молитви оголошені повинні були покинути приміщення храму і далі у Літургії брали участь лише хрещені. Часи змінилися і не хрещених у храмі немає. 

Чернівецьке єпархіальне управління доводить новий порядок літургії без оголошених:

Священик молитву св. Єфрема Сирійця: Господи і Владико… (ст. <?>) (3 поклони).

Якщо є свято, то після поклонів буває Прокимен, читається Апостол і Євангеліє:

Потрійна єктенія

Диякон: Промовмо всі з усієї душі і з усього розуміння нашого, промовмо.

Хор: Господи, помилуй.

Господи, Вседержителю, Боже отців наших, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Хор: Господи, помилуй (3 р., так до кінця єктенії).

Священик (тихо): Господи Боже наш, прийми від рабів Твоїх цю щиру молитву, і помилуй нас з великої милості Твоєї, і пошли всю щедрість Твою на нас і на всіх людей Твоїх, що сподіваються від Тебе багатої милості.

Ще молимось за Блаженішого отця нашого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, і владику нашого преосвященнішого єпископа (ім’я правлячого єпископа), за братів наших священиків, священномонахів і за все у Христі братство наше.

Священик розгортає антимінс.

Ще молимось за Богом бережену Україну нашу, за владу і військо її, щоб ми тихе і мирне життя прожили у всякому благочесті і чистоті.

Тут бувають додаткові прохання.

Ще молимось за Святіших Патріархів православних, за благочестивих і повік незабутніх фундаторів святого храму цього (монастиря цього) і всіх раніше спочилих отців і братів наших, що тут і повсюди лежать, — православних.

Ще молимось за милість, життя, мир, здоров’я, спасіння, Боже завітання, прощення і відпущення гріхів рабів Божих (імена живих) і всіх парафіян святого храму цього, щоб зберегтися їм від усякої скорботи, гніву, біди, недуг душевних і тілесних, щоб спокійно вони жили, щоб у здоров’ї і добробуті всі дні життя їх проходили, Всемилостивий Господи, вислухай нас і помилуй.

Ще молимось за тих, що дари приносять і добро діють у святому і всечесному храмі цьому; за тих, що працюють, співають, і за всіх присутніх людей, що сподіваються від Тебе великої і багатої милості.

Антимінс розгортаємо повністю на тайній молитві цієї єктенії. А на виголосі  цієї єктенії робимо губкою знак хреста на антимінсі.

Священик: Бо Ти Милостивий і Людинолюбний Бог є, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Тут можна поставити єктенію за померлих. (ст. <?>) Царські двері зачиняються.

Єктенія про оголошених опускаємо, усе, що похилим шрифтом:

Диякон: Оголошені, помоліться Господові.

Хор: Господи, помилуй (і так за кожним проханням).

Вірні, за оголошених помолимось, щоб Господь помилував їх.

Щоб просвітив їх словом істини;

Щоб відкрив їм Євангеліє правди.

Щоб приєднав їх до Святої Своєї Соборної і Апостольської Церкви.

Спаси, помилуй, заступи і охорони їх, Боже, Твоєю благодаттю.

Оголошені, голови ваші вклоніть перед Господом.

Хор: Тобі, Господи.

Священик (тихо): Господи Боже наш, Творцю і Будівничий всього. Ти хочеш, щоб усі спаслися і до пізнання істини прийшли. Зглянься на рабів Твоїх оголошених і визволи їх від давньої омани і підступу супротивника; поклич їх до життя вічного, просвітлюючи їх душі і тіла, і приєднуючи їх до словесного Твого стада, в якому призивається ім’я Твоє святе.

Священик: Щоб і вони з нами славили пречесне і величне ім’я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки віків.

Хор: Амінь.

Диякон: Оголошені, вийдіть. Оголошені, вийдіть. Оголошені, вийдіть. Щоб ніхто з оголошених не залишився, тільки вірні, ще й ще в мирі Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

****

Від середи 4-го тижня посту, на літургії Ранішосвячених Дарів вставляється єктенія за просвіщених:

Після виголосу священика «Щоб і вони з нами славили»,

Диякон: Оголошені, вийдіть. Оголошені, вийдіть. Усі, хто до просвічення, приступіть; помоліться ті, хто до просвічення.

Хор: Господи, помилуй (за кожним проханням).

Вірні, за братів, що до просвічення готуються, і за спасіння їх Господу помолимось.

Щоб Господь Бог наш утвердив їх і зміцнив, Господу помолимось.

Щоб просвітив їх світлом пізнання і побожності, Господу помолимось.

Щоб сподобив їх у належний час купелі відродження, відпущення гріхів і одежі нетління, Господу помолимось.

Щоб відродив їх водою і духом, Господу помолимось.

Щоб дарував їм звершеність віри, Господу помолимось.

Щоб приєднав їх до Свого святого і вибраного стада, Господу помолимось.

Заступи, спаси, помилуй і охорони їх, Боже, Твоєю благодаттю.

Ті, хто до просвічення, голови ваші вклоніть перед Господом.

 Хор: Тобі, Господи.

Молитва за просвічених. Священик (тихо): Яви, Владико, лице Твоє, тим, що готуються до святого просвічення і прагнуть стрясти скверну гріховну; освіти їх помисли; зміцни їх у вірі, укріпи в надії, зверши в любові, покажи достойними членами Церкви Христа Твого, що віддав Себе за визволення душ наших.

Священик: Бо Ти є Просвічення наше, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Диякон: Всі, хто до просвічення, вийдіть. Хто до просвічення, вийдіть. Оголошені, вийдіть. Щоб із оголошених ніхто не залишився, тільки вірні, ще і ще в мирі Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Тут закінчується додаток за просвічених.

Після єктенії за оголошених і за просвічених робимо виголос:

Ще і ще в мирі Господу помолимось

Молитва вірних. Священик (тихо): Боже Великий і Хвальний, що животворчою смертю Христа Твого привів нас із тління до нетління, визволи усі наші почуття з умертвіння в пристрастях, давши їм за благого провідника внутрішні помисли; і око нехай уникає всякого погляду лукавого, і слух нехай не прихиляється до слів пустих, а язик нехай буде чистий від слів непристойних; очисти уста наші, що хвалять Тебе, Господи; дай, щоб руки наші від злих вчинків стримувалися, тільки вгодне Тобі діяли, зміцняючи всі члени і помисли благодаттю Твоєю.

Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Хор: Господи, помилуй.

Диякон: Премудрість.

Священик: Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Єктенія про вірних

Диякон: Ще і ще в мирі Господу помолимось.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016