Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Розпочалися підготовчі неділі до Великого посту

9 Лютого 2020

Мабуть найвідповідальніший час у всьому році наступає для кожного православного християнина – спершу підготовка до Великого посту, а потім дотримання і виконання всіх приписів Великого посту. Вже вчора, на всенічній у соборному храмі прп.Параскеви (Сербської), вперше пролунав покаянний канон “Відкрий мені двері, Життєдавче”. Сьогодні ж, 9-го лютого, неділя митаря і фарисея, яка навчає нас бути Богобоязливими, нести відповідальність за свої гріхи, визнавати їх, не показувати, начебто, свої заслуги перед Богом. 

Наступною буде неділя про блудного сина. Будь-хто з нас може впасти у гріх, піти не тим шляхом, який би був на славу Господу Богу. Але Отець Наш- добрий пастир, завжди чекає нашого навернення і повернення до Отчого дому.

Третя неділя- про страшний суд. Вона присвячена спогадові про Страшного Суду Божий. Євангельське читання описує його грізну картину устами Са­мого Судді – Господа нашого Ісуса Христа. Страшне, приголомшливе і разом з тим величне видовище виникне колись при кінці світу. Це буде остаточне торжество добра і правди!  Не розкаяні грішники матимуть заслу­жену відплату. Але для людського ро­ду це радісний день – день перемоги добра над злом, правди – над неправ­дою. 

Остання неділя перед початком Великого посту іменується сиропусною. У прощену неділю згадується біблійна оповідь про непокору і вигнання Адама з раю. Покора Всевишньому – головний обов’язок розумної душі, яка визнає свого Творця. Адже людина створена за словом Божим, щоб наслідувати природу Бога. Вона має первинну цінність творіння. Але, через гріхопадіння, внутрішня первинна природа, дана людині, нею втрачена.

 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016