Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Велике водосвяття на Богоявлення Господнє

19 Січня 2020

Богоявлення — одне з найдавніших християнських свят (поряд із Великоднем і Трійцею), присвячене народженню Ісуса Христа

«І, охрестившись, Ісус вийшов зразу ж з води, – і ось розкрилися Йому небеса, і побачив Іоан Духа Божого, Який сходив, мов голуб, і спускався на Нього. І ось голос лунає з неба, який говорить: Це є Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління» (Мф. 3, 16-17).

Великою є тайна хрещення Христового, яка є у цих свідченнях. Її важко осягнути, пояснити, важко оглянути. Але оскільки вона і особливо спасительна, то, уподібнюючись до Того, хто велить нам досліджувати Писання, ми насмілюємось досліджувати, наскільки це можна, силу цієї тайни. Подібно до того, як на початку, при створенні нашого єства в особі Адама, після слів Божих: «створимо людину за образом нашим і за подобою», було подане їй вдуновення «в лице її дихання життя», і разом з тим з’явлена була Іпостасна Троїчність Божества, – подібно до того і нині, при відтворенні нашого єства в Христі, Дух Святий, що з’явився з небес на Того, Хто хрестився в Йордані, явив спасительну для розумних творінь тайну Животворчої Тройці. Для чого при створенні людини відкривається тайна Пресвятої Тройці?. Не тільки для того, щоб одна людина була посвячена в цю тайну і є земним шанувальником Пресвятої Тройці, але й тому, що він єдиний створений за Її образом.

Ось таке ведичне нині, 19 січня, свято відзначають православні християни. Миряни йдуть до храмів цього дня, як до джерела життя. Саме там освячується вода, названа Йорданською. Вона живильна і спасительна, що оберігатиме нас від лихих ситуацій.

Владика Данило побажав вірянам, щоб Ісус Христос увійшов у кожний дім, у кожну душу. Освятить, відновить образ Божий у нас і дасть ласку набути подобу Його на всю вічність.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016