Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Рік тому Україна отримала Томос Вселенського Патріарха

5 Січня 2020

15 грудня 2018 року відбувся об’єднавчий Собор православних церков в Києві, а вже 6-го січня 2019 року Вселенський Патріарх Варфоломій вручив підписаний Томос Предстоятелю УПЦ (ПЦУ), Митрополиту Київському  і всієї України Епіфанію. Вся православна Україна в той день піднесла подячні молитви Господу Богу за даровану нам милість, як незалежна Церква в сім’ї православних Церков світу.

Сьогодні ж, у неділю 5-го січня, після богослужіння Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило привітав духовенство і парафіян з пам’ятною датою, яка навіки увійде в історію країни, як визначальна і переломна подія. Томос затвердив православних України, як рівних братів і сестер єдиновірного світу. Не раз владика Данило зізнавався, що мало сподівався за свого життя дочекатися визнання Церкви Вселенською Патріархією, зважаючи на світовий досвід. Мало кому вдавалося за 29 років здобути визнання і Томос. Деякі церкви йшли до свого Томосу по сто і більше років. Тому те, що сталося рік тому, не інакше як благодать Господа Нашого Ісуса Христа, зазначив владика Данило.

З нагоди річниці вручення Україні Томосу владика Данило, клірики соборного храму прп. Параскеви (Сербської) звершили подячний молебень.

Цього ж 2020 року, а саме 10 червня, виповниться 30 років з початку становлення української незалежної церкви на Буковині (1990р.). Саме того дня у селі Мамаївцях відбулася перша божественна літургія українською мовою, яку звершив Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило. Перед тим, 15 серпня 1989 року, перша парафія Львівського храму св. Петра і Павла заявила про вихід з підпорядкування Московського патріархату. 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016