Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

А що на серці у тих, хто противиться Церкві-матері?

17 Грудня 2019

Після відокремлення Римської Церкви від Православної східні патріархати, тобто помісні православні Церкви, надали Константинопольській Церкві першу честь. На що нині вказує і Александрійська Церква, Еладська і Критська Церкви.

Коли Константинополь отримав таку довіру вселенської Церкви, то на місці Москви ще було ведмеже болото. І коли там виросло місто і стало християнським, то Вселенський патріарх Томосу не дав, але визнав Московську Церкву за Церкву і на основі визнання вселенського патріарха вона нині так мудрує на весь православний світ.

Російська Церква є чи не наймолодшою серед Церков, які від Вселенського патріарха прийняли визнання. Однак цей невдячний самолюбець, а не Боголюбець, виліз  на голову матері-Церкві – Українській Церкві, всупереч всіх канонів і 333 (1686 по 2019) роки безкарно знущався над нею і це йому приносить задоволення, насолоду.  1948 р. російська Церква скликала собор, щоб усі Церкви собі так підпорядкувати, хоче вилізти на голову Церкві, якій віддали честь першого серед рівних усі Церкви світу ще 17 століть тому, хоче вилізти на голову усім помісним Церквам, а сама томосу не має, канонів ніяких не дотримується. Століттями називала себе «хранительнецей православ’я», а в кінцевому результаті породила атеїзм. Ось як народ жахався з того, що сталося з «хранительницей православ’я»: з усного передання у Москві була така розмова, що місто мало 40 сорока храмів, тобто 1600, а коли «хранитєльница православ’я» виплекала большевиків, останні взялися руйнувати храми, то народ з переляку запитував чи залишили цілими хоч 40 храмів. Збудували натомість мавзолей з «мощами» головного атеїста Леніна. «Хранитєельница православ’я» і в Україні поралася руками большевиків. В час їхнього розгулу бібліотеки і архіви в Києві горіли по три тижні. Опісля таким же чином «хранительница православ’я» знищила Михайлівський собор, десятинну церкву і багато інших храмів по усій Україні. А якби «загниваючі» французи не врятували, то така ж доля чекала й на храм Софії в  Києві від «хранительницы православ’я». «Хранительница» перевернула Богом дану свободу на сваволю. Таким методом як сьогодні захопила Крим і Донбас захопила Українську Церкву 333 роки тому.

МП звинувачує Українську Церкву в тому, на що не здатна сама, а саме: вести мирні ділові християнські переговори. Московські журналісти засуджують Українську Церкву, що вона розмовляє з греко-католиками. Чому нашій Церкві не вести діалог з греко-католиками, а також і з частиною Московських християн, які зрадили Українську Церкву і Матір української церкви – вселенський патріархат? Вселенський патріарх Варфоломій до всіх православних архієреїв, що перебувають в Україні, надіслав запрошення. Та вони, як каже євангельська притча, відмовилися і не бояться, що Господар погубить злих зле. Чому УПЦ (ПЦУ) не повернути частину християн у Помісну Українську Православну Церкву? Як одні вийшли 1596 року з Української Церкви, так інші вийшли у 1686 році. Яка різниця котрі коли вийшли? Усіх треба перевиховати і повернути, щоб Українська Православна Церква була єдина моральна одиниця українського суспільства.  Інформацію про зустрічі з греко-католиками на рівні перших осіб УПЦ (ПЦУ) використовують журналісти Росії, як привід оголосити такі розмови злом. Не можна бачити зло там де його немає. Зло є в тому, що єпископи МП в Україні не послухали матері-церкви. Це є зло, бо зробили розкол. Визнали неканонічне приєднання Української Церкви в супереч канонів, але світ не визнає ні анексію Криму ні  анексію Української Церкви. Розмова з греко-католиками мусить відбуватися. Може вона буде й безрезультатною, але Українська Православна Помісна Церква не може не розмовляти з частиною своєї Церкви, яка відійшла від Української Православної Церкви 400 років тому з політичних міркувань польської влади.

Ось думки помісних ПЦ про :

Кіпрський нейтралітет починає перетворюватись на опозицію до РПЦ Як повідомляє Orthodox Times, предстоятель Кіпрської церкви архієпископ Хризостом дав інтерв’ю грецькій газеті Politis, де висловив низку “антиросійських” меседжів. Так, він різко розкритикував  відверто проросійську поведінку трьох кіпрських митрополитів – Кіккського, Лімасольського та Тамассоського, які всупереч рішенню Синоду про нейтралітет в українському питанні почали організовувати з росіянами якісь альтернативні конференції проти Вселенського патріарха. «Священний Синод вже вирішив. Ви повинні його поважати. Тепер вони (три проросійські кіпрські митрополити – Cerkvarium) провели окрему конференцію з росіянами, в той час коли було скликано Священний Синод і вирішено в питанні автокефалії України залишатися нейтральними. І вони виступають на конференції і займають позицію проти Вселенського патріархату. Вони неймовірні. Ну, Священний Синод вже вирішив. Поважайте це рішення. Їм навіть не соромно. Найпростіше – покарати їх або оголосити догану. Бо якщо вони не виправляться, буде ще гірше”. Крім того, архієпископ Кіпру також розкритикував патріарха Московського, назвавши неприйнятною його відмову від співслужіння з архієпископом Афінським та Александрійським патріархом. На вимогу патріарха Кирила пристати до позиції РПЦ (розірвати стосунки з тими, хто визнав ПЦУ) Хризостом, за його словами, спитав очільника РПЦ, чи оголошено Вселенського патріарха, Афінського архієпископа та Александрійського патріарха єретиками. Ні. А Кіпрська церква розірве стосунки лише з єретиками. «Він збирається створити розкол. А розкол – найбільший гріх. Я цього не розумію. Він хоче бути першим. Я сказав йому, що ти ніколи не будеш першим. За останні 17 століть Константинопольський патріарх було визначено першим серед усіх східних православних предстоятелів. Кінець історії. Не будь сліпим. Зрозумій це. Але егоїзм не покидає його».
https://cerkvarium.org/novyny/pomistni-tserkvy/arkhiepiskop-kiprskij-khrizostom-zvinuvativ-moskovskogo-patriarkha-v-egojizmi-ta-pidgotovtsi-rozkolu

https://orthodoxtimes.com/archbishop-of-cyprus-i-told-patriarch-of-moscow-he-would-never-first-among-all-orthodox-primates/

про папу Римського

https://cerkvarium.org/novyny/za-kordonom/superechlivi-mesedzhi-papi-rimskogo-pro-donbas-pravo-veto-v-oon-ta-spravedlivi-vijni

 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016