Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Перший Архієрейський Собор об’єднаної Православної Церкви України

15 Грудня 2019

Вже минув рік після хвилюючих подій надання Україні Томосу Вселенського Патріарха. Пригадуються ті миті з великим трепетом і теплом, гордістю і величчю. А ще, тоді нас переповнила надія  і радість – нарешті дочекалися, нарешті Україна отримала те, що заслужила, і тому вороття у залежність вже не буде. Ті, хто перебував, і нині там, на передовій політичної боротьби за зміцнення держави, знають ціну Томосу. Він є основою об’єднання нації і суспільства. Томос є ознакою незалежної держави. З кожним роком вага цього документа тільки зростатиме.

Під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 14 грудня 2019 року відбувся перший Архієрейський Собор помісної Української Православної Церкви.

Участь в Соборі взяли всі архієреї Православної Церкви України. Поміж них і митрополит Чернівецький і Буковинський Данило. Наш владика був серед тих перших єпископів, які творили незалежну автокефальну церкву України ще починаючи з 1990 року. І це велике благо Господа Бога, що дочекалися й світового визнання. 

Собор розпочався зі спільної молитви та доповіді Предстоятеля, в якій Митрополит Епіфаній розповів про пройдений за рік шлях та подальші перспективи розвитку й становлення.

Митрополит Епіфаній: “Станом на сьогодні Помісна Українська Православна Церква складається з 44 єпархій, які в Україні об’єднують понад 7 тисяч парафій, 77 чоловічих та жіночих монастирів. Ми маємо 10 вищих духовних навчальних закладів, у яких навчається 1101 студент. Служіння в нашій Церкві здійснюють понад 4,5 тисячі кліриків, зокрема 62 архієреї.

Соціологічні дослідження засвідчують, що до православного віросповідання в Україні належать понад 75% опитаних, з них половина – належать до Православної Церкви України. Отже наша Помісна Церква є найбільшою за численністю та підтримкою релігійною організацією, що накладає на неї і на всіх нас особливу відповідальність щодо суспільства та Української держави. Також вже зараз Православна Церква України за усіма показниками належить до числа найбільших Помісних Православних Церков”.

В неділю, 15 грудня 2019 року, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершив Божественну літургію у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі.

Предстоятелю співслужили архієреї і духовенство зі всієї України, а також представники Вселенської Патріархії та монастирів Афону.

Напередодні, 14 грудня, Його Блаженство очолив в кафедральному соборі Всенічне бдіння.

Наприкінці літургії Блаженнійший владика виголосив першосвятительське слово. Митрополит Епіфаній закликав, в першу чергу, за все дякувати Богу – за Його милість і благодіяння для Церкви і України.

Також Митрополит висловив подяку Його Всесвятості Патріарху Варфоломію й представникам Вселенського Патріархату, які сприяли єднанню українського православ’я, а також п’ятому Президенту України Петру Порошенку.

«За рік часу ми можемо засвідчити, що Господь сподобив нас великих успіхів і завдяки нашій єдності ми маємо перші визнання з боку Помісних Церков. Я переконаний, що в наступному році ще декілька Церков визнають наш автокефальний статус. Вороття назад ніколи не буде, бо Православна Церква України відбулася. Отож ми повинні надалі наполегливо трудитися і нехай Господь надихає кожного з нас», – сказав Предстоятель

Його Блаженство наголосив – Церква постійно молиться за свій народ, за українських воїнів, які захищають нашу незалежність і за тих, які вже увійшли у вічність.

«Сьогодні ми також по особливому молимось, щоб в нашій країні запанував справедливий мир», – зазначив Митрополит Епіфаній.
До Предстоятеля, духовенства та вірян Православної Церкви України з вітальним словом звернулися митрополит Гальський Еммануїл та п’ятий Президент України Петро Порошенко.

 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016