Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Життя святих мучеників Катерини і Меркурія – приклад непохитної віри

7 Грудня 2019

У соборному храмі прп. Параскеви (Сербської) в суботу, 7-го грудня, звершено літургію з нагоди дня пам’яті св.вмч. Катерини та св. Меркурія Бригинського. Мощі цих святих мучеників зберігаються у храмі і завжди є доступні для поклоніння вірян. Очолив богослужіння настоятель соборного храму, протоієрей Микола Семелюк, співслужили настоятелю священники з інших парафій міста Чернівців. 

День пам’яті св. вмч. Катерини завжди шанобливо вшановують парафіяни соборного храму. Адже св. Катерина своїм прикладом показала, як потрібно шукати Господа Бога, знаходити і йти Його дорогою до спасіння. Сьогодні потрібно спрямовувати свої молитви до св. Катерини і просити, щоб Господь посилав нам свою премудрість з страхом Божим. Ми повинні звертати свої молитви на бажання творити діла Господні, які супроводжуються світлом, що не згасає. Св.Катерина посилає нам, за нашими прагненнями, міцні родини, у яких ми будуємо основи любові у Бозі.

Також цього дня вшановуємо українського святого Меркурія Бригинського. Цей святий жив і служив Господу порівняно нещодавно, в минулому столітті. Його чернече і священницьке життя було сповнене трагедій і поневірянь. Він залишався вірний Господу Богу у часи гонінь на церкву і віру. Більшовики одного разу хотіли його розстріляти вивівши у чисте поле подалі від людей. Меркурій молився Господу Богу, щоб потрапивши у Царство Небесне після розстрілу бути на службі Отця, але кулі тричі не вилетіли з рушниць. Іншогоразу комсомольці закрили св. Меркурія у сільському храмі у люті морози на багато днів. Меркурій прийняв це випробування – не кричав, не кликав на допомогу, а молився без зупину. Згодом люди знайшли священника напівживим. За такі пожертви Господь Бог ще за життя удостоїв Меркурія слави. Люди йшли до нього, щоб зцілитися, отримати допомогу завдяки його молитвам. 

Цього дня у храмі біля мощей св. вмч Катерини  і св. Меркурія було освячено воду. 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016