Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Сьогодні – День молитви за сім’ю

22 Вересня 2019

Згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви (ПЦУ) від 27 липня 2019 р. було встановлено 22 вересня, в День пам’яті святих Богоотців Іоакима та Анни, відзначати День молитви за сім’ю. Сім’я праведних Іоакима та Анни (батьків Пресвятої Богородиці) показує нам зразок подружньої вірності, благочестя, надії на Бога і нагороди від Нього за чесноти. 

У соборному храмі прп. Параскеви (Сербської) у Чернівцях було відслужено молебень за сім’ю українську. Звершив молебень Митрополит Данило у співслужінні кліриків храму. Владика Данило звернувся до батьків та молоді, яка планує створювати сім’ї у майбутньому. Владика зокрема сказав:

“Дорогі браття і сестри.

Сьогодні ми молимося за здорову сім’ю. Це основа нашого мирного перебування на землі та наша надія, що діти у нас будть любити Бога, і будуть гідними членами Неба. Останнім часом ми втратили свідомість акту народження образу Божого. Бо людина є образом Божим і повинна плекати себе на подобу Божу. А людина стала вдовільняти тілесну пристрасть, а не народжувати членів Неба. Ті, хто віддається таким згубам повинні знати, що нематимуть у Бога ніякого місця. Таке зло, що руйнує сім’ї, шукає собі щодня нового місця для свого прояву. Ми ж, повинні втікати від нього і не допускати до цього наших дітей.

Дорогі батькі та дорога молодь. Ми чуємо про помилки інших людей або бачимо, що на наших очах гріхи пристрасті руйнують сім’ї. Ми забуваємо це засудити, забуваємо зітхнути до Господа Бога з проханням, щоб він не забрав у нас здорового глузду. Апостол Павло каже, що через те, що люди не шанували Сотворителя, а обожнювали тварин створюючи собі ідолів, Господь Бог покарав народи катастрофами.

Церква наша, що їй є властиве і Духом Святим ведена, поставила сьогоднішній день згадування Іоакима і Анни – днем сім’ї та її цінностей. Іоаким і Анна здатні були народити матір Бога. Захарія і Єлизавета народили пророка Івана Хрестителя. Вони народилися в благочестивих сім’ях. Це приклад для нас усіх. Люди не мають впадати у сором Содомський, а мають засуджувати зло. 

Як сумно бачити, коли народжуються не здорові діти, як діти потім хворіють. Батьки впадають у відчай і не розуміють, за що їм таке випробування і таке горе. Тому вже зараз потрібно думати про Боже і жертовно будувати своє життя відкидаючи спокуси і гріх, що шкодять нам і нашим рідним. За нами йдуть наші діти, і їм ще за нас доведеться сплачувати. У Господа Бога нічого не проходить безслідно, адже зло має бути покаране, як не сьогодні, то завтра. Ті, що мають ласку від Бога бути здоровими, перебувати при розумі і свідомості, мають примусити себе не впадати у зло, щоб не плодити його і не  поширювати горе і страждання для наступних поколінь. 

Дорога молодь, готуйтеся до свого батьківства достойно, щоб народжувати гідних неба синів і дочок. Бережімося гріха у подружньому житті, бо світ цей загине, як загинув світ допотопний, як загинула Содома і Гомора”.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016