Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Митрополит Данило звершив богослужіння у монастирі Преображення Господнього.

20 Серпня 2019

У день свята Преображення Господнього Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило звершив богослужіння у храмі жіночого монастиря у селі Васловівці, який названий на честь свята Преображення. Напередодні відбувся хресний хід до монастиря, радше хресні ходи. Адже цього року кількома шляхами миряни складали пожертву долаючи відстань до монастиря. Йшли хресні ходи з Чернівців, Заставни та кількох сіл, де громади нещодавно приєдналися до УПЦ (ПЦУ).

Владика Данило привітав насельників і мирян монастиря з святом Преображення Христового. Зокрема сказав у післяпричасному слові:

“Христос Спаситель залишив нам норми життя небесного і показав куди вони ведуть – до такої слави, яку Ісус Христос явив на горі Фавор. А може і досконалішої слави, бо говоримо, що Ісус Христос явив велич Божу у людській природі. То, мабуть, апостоли не залишилися б живими. До Мойсея було сказано, що не залишишся живим, якщо побачиш велич слави Господньої.

То чи ми будемо здатні тільки оглядати велич Господню, чи Бог дозволить бути носієм цієї слави Божественної? Давид у псалмі каже, що став Бог серед Богів. Ця фраза підкреслює, що велич слави буде ще величніша ніж та, що побачили апостоли на горі Фавор. Це була підтримка апостолів, щоб вони не розчаровувалися. Бо коли вони побачили Ісуса Христа у славі, і почули голос Отця Небесного, це була основа на якій апостоли не повинні були  сумніватися, і не розчаровуватися. Розчарування приходило на учнів Христових, але інших, а ніж ті, що були взяті на гору Фавор.

Преображення Христове відбулося за 6 днів перед розп’яттям. З перших своїх днів Ісус Христос відкрив війну проти пекла, і він переміг пекло. Христос Спаситель виганяв злих духів, обмежував їм волю. Христос вже тоді, коли учні хотіли проголосити Його царем, пекло переміг. Ісус Христос іронізує з тих, хто хотів проголосити Його земним царем. Що таке земний цар? Христос був спокушуваний злим духом, який обіцяв владу, якщо йому поклонитись. За умов поклоніння злому духові, земний цар стає вбивцею, впадає в розкоші і сваволю. Христос же прийшов побудувати царство вічне, і земні, ганебні, безчесні стандарти царські не мають місця у вічності. Христос же переміг злого духа показавши ту велич, для якої створена людська природа. Отець небесний людську  природу називає Сином, кажучия – в Ньому Моє благовоління. Бог благоволив створити людську природу, благоволив бачити її обожненою, сяючою славою небесною.

Я вітаю вас насельники монастиря, паломники і парафіяни з такою священною подією, яка вілкриває всі глибини незбагененні вічності. Нехай Господь Бог подасть нам це світло успадкувати, а особливо вам, хто живе буденністю монастиря”.

На монастирському подвір’ї владика Данило звершив чин освячення води, а опісля відбувся хресний хід навколо храму з читанням Євангеліє.

 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016