Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

“Усе, що ти робиш, має печать Божої пристуності”

4 Серпня 2019

Проповідь Митрополита Данила у неділю, 4-го серпня 2019 року :

” Ісусе, Сину Давидів помилуй нас. Свята Євангеліє сьогодні оповідає нам, як два сліпці благали Ісуса Христа про зцілення. Коли Іван Хреститель послав до Ісуса Христа своїх учнів, щоб запитати – чи є Він Месія, який має спасти Ізраіль,то Христос Спаситель сказав їм, що німі говорять, глухі чують, сліпі бачать, убогі благовістують. Блаженний той, хто не сумнівається в Ісусі Христі. 

Христос Спаситель зціляв різну недугу. Привели до Нього німого, опанованого нечистим духом, і цей дух був вигнаний, а німий заговорив. Фарисеї, книжники, які хотіли бути учнямии Христовими, змушені були виправдити себе як учителі народу і казали, що Ісус Христос силою злого духа зціляє. Ісус Христос каже, що всяку рослину, яку не насадив Отець вирвуть і викинуть. Кожна людина засівала культуріні рослини на полі, а бур’ян, що виріс, викидали геть.

Ті, що мали біду чи хворобу  благали – Ісусе Сину Божий зціли нас. Це називаємо сліпотою тілесною, але є сліпота й духовна, якою були опановані ті, що Ісуса Христа засуджували, мовляв Він силою злого духа виганяє нечистого. Христос Спаситель сказав, що рослина яку не насадив Отець мій не житиме.

 Отже, є сліпота тілесна і сліпота духовна. І це реальне життя на землі. Але звідки беруться ці реальності нашого життя сліпоти тілесної і духовної. Госпоь Бог створив людину досконалою. Господь Бог устами Мойсея каже звідки береться сліпота. Є гора Кармил, а є гора Гарізім. На одній горі є благословення, якщо будете виконувати заповідей, а якщо не буде виконувати , то матимете всі прокляття. І каже, хто буде виконувати заповіді, той благсловенний у полі, благословений вдома, плід лона твого благословенний, живність твоя благословенна. Усе, що ти робиш має печать Божої пристуності. Ті, хто не виконують заповідей, та ще й  навпаки засуджують Господа Бога, устами Мойсея про таких Господь Бог каже – проклятий ти вдома, проклятий у полі, твої стада безплідні і ти не маєш майбутнього. У тих, хто так буде вчиняти, будуть нащадки божевільні, сліпі, бо на них є печатка прокляття, стягнутої дідом чи прадідом мудруванням і не виконанням заповідей Господніх. І тут, якраз, розпочинається сліпота духовна і тілесна.

Каїн убив брата і не сказав помилуй мене Боже за скоєне. Адам так само не сказав помилуй мене. Адам скидає провину на жінку, а вона на змія. Так, поступово зароджувалося і ставало між людьми зло, не покаяння. Окрім того, можна навести чимало прикладів і в сьогоденні, коли спокуси переслідують нас. Ми споживаємо, прагнемо матеріального і не усвідомлюємо, що це велика наша вада, яку потрібно викорінювати, якщо хочемо спастися у Царстві Небесному. Сказав Господь Бог – якщо заповіді не виконувати,то прийде на людей сліпота, глухота, хвороби. Серед нас і сьогодні багато людей, які страждають духовно. Не хочуть впустити у своє життя церкву і тим самим наражуються на велику біду. Єдиного, чого потрібно людині – це спасіння. Бодай цілий світ людина здобуде, що з того, якщо душу свою занепастить. Який викуп вона може дати за душу свою? Пророк Ісая каже, що люди свідомо закривають очі , щоб не побачити, закривають вуха, щоб не чути. Пророк Ісая каже, що прийде час, коли будуть казати так, щоб почули, і показувати, щоб побачили, але не відомо чи спасуться. Бо може це бути на страшному суді, але тоді буде пізно.

Дорогі брати і сестри. Якщо очі нашої душі чисті, то вся наша сутність – духовна і тіласна чисті. Але, якщо ми допускаємо лукавство, то занепадає тіло і душа, і не тільки для себе, а й для своїх нащадків. Христос Спаситель подає нам сліпого чоловіка від народження. Він не мав тілесних очей.  Але він шукав правди очима духовними. Христос обрав його, щоб на ньому явити силу Божу. Він прозрів тілесно. Хрситос зустрічає його після зцілення і запитує – чи вірить він у Сина Божого. А той, у свою чергу, запитує – а хто він, щоб вірити у нього. І Христос каже до нього -” Ти бачив його хоча був сліпий, а тепер Він розмовляє з тобою”. 

Нарікати на Господа Бога за те, що хтось має тілесні чи духовні вади не можна. Потрібно волати у молитві до Бога, щоб Він помилував нас. Побудуймо наше духовне життя так, щоб наші діти, внуки і правнуки не страждали через нас, нашу зарозумілість щодо  Господа Бога і ближнього. А, якщо Господь і посилає комусь горе, то воно буде з великою винагородою. Сліпий від народження сам не згрішив і батьки його не згрішили. Батьки були настільки благородні, що змогли виховати його благородним, і він ні накого не нарікав, і на Бога також. Господь вирішив у цьому роді явити свою силу Сотворителя.

Отже,Господь може допусти на людину кривду, а може потім прибрати і зробити об’єктом прославлення у ній свого імені, як у сліпому. Якби ми були такі вартісні і жили з Богом, Він міг би прославити у нас своє ім’ я. Господь підтвердив, що Він є Месія. Амінь”.

 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016