Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Хрещення Київської держави 1031 рік тому, початок надії і зростання України

28 Липня 2019

Вже минуло 1031 рік з часу Хрещення рівноапостольним князем Володимиром Києвської держави. У той час наша земля остаточно прийняла християнство і стала на шлях спасіння. А ще раніше, коли Ісус Христос наказав своїм апостолам йти у всі краї світу і проповідувати Христову віру, на київську землю ступив апостол Андрій названий Першозванним. Тут він воздвиг хрест і прорік, що над Дніпром виросте місто і матиме воно багато храмів Божих.

Тому, з нагоди річниці Хрещення, традиційно було звершено хресний хід до пам’ятника князю Володимиру, який стоїть на дніпрових кручах. А перед хресним ходом було звершено урочисте богослужіння, яке звершив Блаженній Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Співслужили владиці єпископи ПЦУ України та духовенство Вселенського Патріархату. Константинопольську Церкву представляв Митрополит Гальський Еммануїл.

До Києва вирушила делегація з Буковини на чолі з Митрополитом Чернівецьким і Буковиснкьим Данилом.

Владика Епіфаній виголосив привітання духовенству та всій пастві України з нагоди 1031-ої річниці Хрещення України. Особливо щиро привітав владика Епіфаній делегацію Еладської Церкви, яка вже скоро має винести рішення про визнання Православної Церкви України сестринської. 

Митрополит Еммануїл зачитав послання до українського народу Вселенського Патріарха Варфоломія, у якому йдеться про Божий промисел і велике дарування Господм  Україні Помісної Церкви.

Після богослужіння тисячі мирян і духовенство рушили хресним ходом до пам’ятника князю Володимиру, де відбувся молебень. Після молебня владика Епіфаній звернувся до всіх учасників ходи:

“Ми з вами сьогодні вирушили у наш перший, після об’єднання український хід. Ми молимося, щоб в Україні запанував мир і спокій. Я дякую всім, хто взяв участь у сьогоднішній ході. Я радий бачити на ваших обличчях радість і посмішку. Це засвідчує, що ми єдині і надалі будемо розбудовувати єдину помісну Українську Православну Церкву. Слава Ісусу Христу”.

У Михайлівському соборі учасники ходи змогли приклонитися святим мощам Андрія Першозванного і часточці древа Хреста Господнього. Ці святині прибули до Києва напередодні за розпорядженням Патріарха Варфоломія.

Завершився хресний хід загальним  виконанням Гімну України. 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016