Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Якою ж має бути площа Діви Марії у Чернівцях?

24 Липня 2019

У  2012 році Українська Православна Церква (ПЦУ) та громадські організації міста порушили питання про повернення історичної назви площі Пресвятої Марії, яку  у 2008 році, до 600-річчя  Чернівців, безпідставно назвали площею турецької криниці.

 В давнину площа називалась на честь Богородиці та храмів  Успіння  Пресвятої Богородиці, які знаходились на площі у XVIII – XIX століттях (там тепер фонтан).

За Австрії площа називалась «Marien Platz»,  за Румунії – «Piata Sf. Maria».    У двох  дерев`яних храмах Успіння Богородиці правилась служба Божа  протягом 163 років,  відповідно у 1709 -1779 роках і  1783-1876 роках. Церкви були перенесені в передмістя Чернівців – в Садгору і Калічанку,  в них і нині правиться служба.

 Одночасно з питанням повернення історичної назви площі  було порушено питання про будівництво на місці двох храмів пам`ятної каплиці Успіння Пресвятої Богородиці, як вимагає християнська традиція.

         У липні 2014 року відбулась містобудівна рада, на якій були представлені проекти пам`ятної каплиці Успіння Богородиці.

         У вересні  2014 року Чернівецька міська рада прийняла рішення про повернення історичної назви площі Пресвятої Марії.  Питання проектування і будівництва каплиці в теперішній час ще вирішується, оскільки виникли значні організаційні труднощі.

Тепер стало відомо, що міська рада, департамент  житлово-комунального господарства планують побудувати на площі новий фонтан, оскільки старий не працює.

 Церква і громадські організації вважають, що на освяченому місці, там де знаходився  вівтар двох християнських храмів,  повинна  бути побудована  пам`ятна каплиця Успіння Богородиці.

План м. Чернівці. ( Plan von Czernowitz ). 1888 рік. Фрагмент.

Автор плану – інженер Людвік Вест. Видавець – Андреас Юшинський.

Надруковано в університетській друкарні Х. Пардіні в  м. Чернівці. Зберігається у Відні в  Австрійському військовому архіві. Площа Пресвятої Марії на карті позначена німецькою мовою

«Marien Platz». На зеленому багатокутнику зображений хрест, яким позначено місцезнаходження церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Блакитні позначки – це криниця і цистерни.

До площі прилягають вулиця «Springbrunnen» (Фонтанна) – тепер  вул. Петра Сагайдачного і вулиця «Turkenbrunnen» (Турецької криниці) – тепер  вул.Турецька.1

 

 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016