Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

“Це дивовижне наше літо”, – діти про християнський табір у Карпатах.

11 Липня 2019

«ПУСТІТЬ ДІТЕЙ ПРИХОДИТИ ДО МЕНЕ І НЕ ЗАБОРОНЯЙТЕ ЇМ; БО ТАКИХ Є ЦАРСТВО БОЖЕ» (Лк. 18: 16).
З Божої волі та благословення Митрополита УПЦ (ПЦУ) Чернівецького і Буковинського Данила з 30 червня по 8 липня 2019 року був проведений літній православний християнський табір «Духовна сім’я». Учасниками таборування були ієрей Володимир Григорович, учителі та учні недільної школи храму прп. Параскеви (Сербської), члени братства православної молоді Буковини Почаївської ікони Божої Матері. Відкриття табору розпочалося молебнем до Святого Духа. 

Християнський табір цього року розташувався в екологічно чистому куточку Гуцульщини, у селі Голошина, урочище «Лопушна» Путильського р-ну, Чернівецької обл. Тут дуже гарна карпатська природа та багато можливостей для активного відпочинку – окрім спортивних ігор чимало маршрутів гірськими лісовими стежками. Любителям лісу – гриби, рибалкам – риболовля. Утім найголовніше було у таборі – дружній дух спільної родини, взаємна підтримка щохвилини.

Отець Володимир проводив духовні заняття на природі. Викладачі, а також члени братства, відповідали за курені, були комендантами, бунчужними, помічниками кухаря, курінними та медиками.

Діти були поділені на два курені, які мали назви: «Поприколу» і «Доярочки». Також дорослі створили власний курінь «Крученики». Назву куренів обирали самі голосуванням.

У програмі християнського табору обов’язково були ранкові, вечірні молитви та до і після їжі. Протягом дня відбувалися духовні бесіди: «Біблія – слово Боже», «Іоан Хреститель Предтеча». Театрально розігрувалися притчі: “Про мудрих і немудрих дів”, “Про блудного сина”, “Про покликаних на вечерю”, “Про багача і Лазаря”, «Про митаря і фарисея», «Про таланти». Відбувся також брейн-ринг на знання Біблії, квест-марафон – Скарби Священного писання.

Під час творчих майстерень – орігамі, плетіння фенічок та браслетів з бісеру, дехто з дітей вперше пізнали секрети майстерності виробів своїми руками. Також у таборі всі активно займалися спортом – плаванням, футболом та ін.  
Учасникам табору запам’яталися день України, флеш-моб в національному одязі, декламація віршів на патріотичну тематику, плетіння вінків за українськими традиціями та пускання їх на воду. 
Учні та наставники взяли участь в інсценізації казок: «Колобок» – в жанрі детектив, «Білосніжка» – в жанрі жахи, «Червона шапочка» – в жанрі кримінальна драма. 
Дні у таборі завершувалися співочими вечорами біля ватри.
Діти у таборі харчувалися 4 рази на день. Особлива подяка кухарю пані Лілії.
Благословенний ранок розпочинався із ранкової руханки під пильним наглядом фізрука та спільної молитви. Також важливим моментом в таборі була гра «Таємний друг». Діти готували подарунки зроблені власними руками, дорослі також брали участь. Різноманітні канцтовари, необхідні матеріали для творчої роботи були доступні для всіх. 
Із Волі Божої та благословення отця Володимира на добровільній основі здійснилась посвята нових членів братства православної молоді Буковини Почаївської ікони Божої Матері. Після чого було містичне передання свічки таборян з рук в руки з висловленням їхніх відчуттів та вражень про табір. Діти мали змогу збагатитися духовно, адже кожен день у таборі розпочинався і закінчувався молитвою, велися бесіди на церковно-біблійну тематику. Під час перебування у таборі діти систематично здійснювали екскурсію територією села, відвідали пам’ятку природи — озеро «Гірське око» що знаходить в селі Нижній Яловець, за яку особливу подяка настоятелю Кафедрального Собору міста Чернівців прп. Параскеви Сербської митр. прот. Миколаю Семелюку. Завдяки йому було зроблено цей чудовий сюрприз-екскурсію до озера, де гарно провели час у спілкуванні та мали можливість зробити пам’ятну світлину. 
У суботу ввечері всі діти, а також деякі члени братства приступили до сповіді, щоб в неділю взяти участь у святковому богослужінні на честь Різдва Чесного й Славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана. Богослужіння відбувалося в Путилі у Свято Духівському храмі, де настоятилем є ієрей ПЦУ Віталій Гедз.

Отець Володимир з отцем Віталієм співслужили Божественну літургію, а діти  співали в хорі. В кінці таборяни зробили отцю-настоятелю пам’ятний подарунок — ризи на служіння в піст, а опісля всіх запросили на спільну трапезу. Таборяни повернулися на відпочинкову базу задоволені та духовно радісні.
На завершення табору відбулась ватра, де кожен із дітей міг дізнатися про власного таємного друга. На згадку про перебування в таборі залишились різноманітні світлини та відео, подаруночки та світлі і теплі враження у серці. І у дітей, і у дорослих залишився гарний настрій та хороші спогади про весело і корисно проведений час.

Учасники табору висловлюють щиру подяку Високопреосвященнішому владиці Данилу, настоятелю храму прп.Параскеви Сербської митр. прот. Миколаю Семелюку, власнику туристичної бази «Лопушна» Мицканюку Руслану, жертводавцям Савостіним Олегу  та Олесі, Калинюку Андрію, нашому духовному наставнику отцю Володимиру Григоровичу, а також викладачам недільної школи – Мацько Мирославі, Труфин Олені, Сімака Марині і Заєць Тетяні. Вдячність також братству православної молоді Буковини, а саме – Ватричу Андрію, Веселовській Юлії, Коцаб‘юк Лілії, Різун Ользі, Мілешкіну Михайлу, Якубовській Євгенії та Одинаку Степану. Окрема  подяка учасникам братства Коцаб‘юк Лілії та Різун Ользі, які під час перебування в таборі виконували обов’язки помічників кухаря. Також висловлюємо слова вдячності за фінансову підтримку та допомогу транспортом храму прп. Параскеви Сербської.

Щиро сподіваємось, що організаторам табору вдалося посіяти зерна добра і любові у серцях дітей-учасників. Сподіваємося, що ці зерна згодом принесуть добрі духовні плоди. Якщо хоч одна дитина після приїзду додому попросить вибачення у батьків за свій непослух – це буде справжнім, хоч поки невеличким подвигом. А це вартує витраченого часу та всіх турбот і хвилювань.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016