Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Чому чоловічий монастир у Маняві називають Українським Афоном?

8 Липня 2019

Давньою і цікавою є історія чоловічого монастиря Воздвиження Хреста Господнього у Маняві на Прикарпатті. У час свого новітнього відродження за Незалежної України монастир отримав у народі нову назву – Український Афон. Могло б це залишитися умовністю, але святість цього місця та дивні історії дають підстави особливо трепетно усвідомлювати значення монастиря у Маняві для духовності України і кожної православної людини.

То чому ж скит у Маняві називають Українським Афоном? Знаходимо історичне дослідження, що монастир заснував монах з Святої гори Іов Княгницький. Та й місце розташування монастиря також на скелі, а внизу урвища тече річка. Для 17 століття. це була важко доступна місцевість для нападників. Хоча ворогам вдавалося руйнувати монастир, але він знову відроджувався.

А ще була недавня історія з грузинським монахом, яку розповів владика Данило, запевнивши, що чув її з перших уст. Монах завжди носив на своїх грудях ікону Богородиці. Перебуваючи у себе на Батьківщині йому було видіння Богородиці про те, щоб цю ікону він залишив в Українському Афоні. Монах і гадки не мав, де є такий монастир. Було йому іще два видіння, у яких Богородиця таки змусила монаха зібратися у дорогу та прибути на Прикарпаття. Кажуть, тоді монах ще й дивувався – як-то Богородиця його спрямувала до обителі не канонічної на той час Церкви УПЦ КП. Ікона, яку залишив у монастирі монах з Грузії й нині перебуває у храмі монастиря.

Зараз уже написано три томи історії Манявського монастиря. Варто зазначити, що цей монастир був колись головним для понад 400 монастирів в Україні і інших землях Європи. Монастир мав ставропігію і підпорядковувся напряму Константинополю.

Щороку , у день Іоана Хрестителя, до монастиря відбуваються паломництва. Богослужіння звершує Предстоятель Церкви. Тож і цього разу в обителі святково зустріли Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї Україні УПЦ (ПЦУ) Епіфанія.  Намісник обителі архімандрит Феогност привітав Його Блаженство та запросив очолити Божественну літургію. Богослужіння було відслужене в літній каплиці на честь преподобних Іова та Феодосія Манявських, яка призначена для прощ та багатолюдних богослужінь.

Його Блаженству співслужили митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Глицький Андрій, , священноархімандрит Манявського монастиря митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, єпископ Коломийський і Косівський Юліан, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, братія обителі та монастирських скитів на чолі з архімандритом Феогностом (Бодоряком), численне духовенство Івано-Франківської та інших єпархій.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016