Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Розпочався піст Святих Апостолів Петра і Павла

25 Червня 2019

Петрів піст встановлено на згадку про святих апостолів Петра і Павла. Це перші апостоли з числа 12-ти і числа 70-ти учнів Христових. Вони проповідували, відкривали у світі людям Христову науку та дарували надію на Царство Небесне. Ці два апостоли зазнали мученицької смерті за віру Христову.

Про Петрів піст розповів Митрополит Чернівецький ПЦУ Данило:

“Піст має мету спрямувати людину у русло обмежень, щоб вона не піддавалася спокусам. Саме постом людина може приборкати тіло і відвернути шкідливі спокуси.

У Церкві є свята рухомі і нерухомі. Нерухомі свята завжди прив’язані до Різдва. А ось тривалість посту Петрового може мати й 6 тижнів і чотири дні, а може мати один тижднь і чотири дні. Якщо Паска пізня,то піст Короткий, якщо рання, то піст довший. Петрів піст розпочинається за тиждень після П’ятидесятниці і завершується у день свята Петра і Павла, 12 липня. 

Цей піст, є підготовкою до святкуання дня Петра і Павла та участі в святій божественній літургії. Ісус Христос настановляв апостола Петра укріплювати братію у вірі. А апостол Павло був учений в законі і є першим з 70-ти апостолів. Цих святих стратили одного дня. Апостола Петра розіп’яли на хресті, а апостола Павла усікли мечем. 

Апостол Петро був з учеників Христових і ходив з Ним три з половиною роки. Апостол Павло спершу був ворогом Ісуса Христа. Але потім він був у пустелі, щоб спокутувати свою провину перед Ісусом Христом. Господь Бог відкрив йому видіння. Як каже сам апостол, він був взятий до третього неба і там бачив, і чув те, що людський розум не здатний збагнути. Його вчення базувалося на тому, що він бачив і чув у загробному світі. 

Отже, дотримання посту, це персональний здобуток кожної людини, це зростання через духовне удосконалення і наближення до таємниць Отця Нашого. Це, також, й вшанування святих апостолів Петра і Павла. Дай нам Боже пройти цей відведений час у молитві та добрих ділах на Славу Господа Нашого Ісуса Христа”. 

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016