Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

З приходом на Буковину російських окупантів у 40-х, до Сибіру було вивезено тисячі буковинців і священників

14 Червня 2019

На залізничній станції “Чернівці Північна” вшанували буковинців, яких російські окупанти депортували у віддалені райони імперії СРСР.
Чому така трагічна і тяжка доля спіткала наших земляків? Та тому що прийшов непроханий “гість” – окупант на нашу землю з своїми порядками. Забирав усе добро, нищив долі людей, і церкви наші собі забрав. До тепер не можемо оговтатись. Університетський хор “Дзвін” співав відому пісню “Коли ви вмирали, вам дзвони не грали”.

Митрополит Данило відслужив панахиду за спасіння душ тих, хто постраждав від окупантів і більше ніколи не побачив рідну землю.Буковинців примусово вивозили у ніч з 13 на 14 червня 1941 р. Перший етап депортації був у травні 1941 року, коли вивезли тільки 140 людей. А потім була масова депортація якраз в ніч з 13 на 14 – було вивезено 2 тис 279 родин. Це 7 тис. 720 осіб. Їх на станції “Північна” заганяли у вагони-товарняки, формували ешелони і відправляли у Сибір. 
Які це люди? Різної національності. Це інтелігенція, заможні буковинці, священики і просто люди, які думали інакше і не хотіли бути рабами.

Цю сторінку історії Буковини мало хто досліджував ретельно. Не знаємо ми скільки священиків з Буковини було запроторено до Сибіру. Але точно не мало, що дуже сильно вдарило по духовності і мало негативні наслідки у наступні десятиліття. 

Пам’ятний знак біля станції “Північна” був встановлений ще кілька років тому. Але буковинці ще ніколи не збиралися біля нього, аби схиливши голови вшанувати пам’ять тих, хто постраждав.


Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016