Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Оскільки є скептицизм на циркуляр, маємо до скептиків запитання.

16 Березня 2019

Пораділи, що простих будемо святити?

Хіба не знаєте, що Господь обрав мало мудрих цього світу, щоб посоромити дуже мудрих. «Дивіться, браття, на ваших покликаних, що небагато-хто мудрі за тілом, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні. Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і погорджених, і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, так щоб не хвалилося перед Богом жодне тіло». 1 Кор. 1,26-29.

Християни всі прості, як завважує апостол Павло. Відносно простеців, з яких нам дуже хочеться сміятися, мабуть, крізь цей сміх можуть пробитися плач і сльози. Ісус Христос до апостольського служіння не запросив великомудрих освічених в законі, у Святому Письмі, а обрав простих рибалок. Чому? Сам Христос пояснює, що «нове вино вливають в нові міхи». Лк. 5,38. Тому Спаситель вливав нове вчення до нових міхів.

Христос не обрав освічених в законі, бо вони перевертали слово проповіді Ісуса Христа. Вони будували Старозавітну Церкву не на Святому Письмі, а на переданнях старців. Мт.15,3. Христос завважив законовчителям, що вони, «порушували Боже Слово своїм переданням, що його самі встановили. І багато такого іншого вони робили». Мк. 7,13.

Так подібно священики, які будували російську Церкву, зрадивши свій народ, чи вони будуть сьогодні будувати Церкву для свого українського народу. «Через те, що світ мудрістю не зрозумів Бога в мудрості Божій, то Богові вгодно було спасти віруючих безумством проповіді». 1 Кор. 1,21. Апостол Павло каже: «Христос не послав мене, щоб хрестити, а звіщати Євангелію, і то не в мудрості слова, щоб безсилим не став хрест Христа». 1 Кор.1,17.

Нагадаємо ще те, про що всі знають. Мойсей не мав виразної вимови, але найблагородніше виконав діло Боже. Він при всій його тілесній немочі, неймовірними зусиллями, але вивів народ з рабства єгипетського. Так священики найпростіші Духом Святим виконають діло Боже. Та є ще дещо більш серйозне. Спаситель каже до апостолів: «при відновленні світу, коли Син Людський сяде на Престолі Слави Своєї, тоді сядете й ви, що за Мною пішли, на дванадцять престолів, щоб судити дванадцять племен Ізраїлевих». Мт. 19,28; Лк. 22,30.

Дорогі кепкуни, пересмішники, чи не прийдеться нам стати на суд перед таким малоосвіченим священиком – Божим суддею, і отримати осуд. Чи не стане на своє місце слово Христове: «І багато-хто з перших стануть останніми, а останні першими». Мк. 10, 31. Чи чуємо, що Сам Христос каже? «І кожен, хто за Ймення Моє покине дім, чи братів, чи сестер, або батька, чи матір, чи діти, чи землі, той багатокротно одержить і успадкує вічне життя. І багато-хто з перших останніми стануть, а останні першими». Мт.19,29-30. Хіба не знаєте, що Дух Святий зійшов у світ на апостолів і на кожного з християн, і всіх веде до спасіння через руки найпростіших священнослужителів?

Дорогі скептики, лиш би ми хотіли сміятися. Нажаль сміх декого з нас Господь поверне на плач, про що апостол Яків застерігає: «Журіться, сумуйте та плачте! Хай обернеться сміх ваш у плач, а радість у сум!» Як.4, 9. Розпинателі теж сміялися: «Якщо Він Цар Ізраїлів, нехай зійде тепер із хреста, і ми повіримо Йому!» Мт. 27,42. Ті, що кричали до Христа переможно «зійди з хреста», ще не встигли повітати себе з перемогою як почули про воскресіння Христове, тобто про свою поразку на всю вічність. Опоненти Православної Церкви України вже багато разів, багато років святкували перемогу, та залишилися в поразці. Радіймо, а простеці хай служать Богу.

Єпархіальне управління

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016