Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

Великий піст – час порятунку душі і тіла

10 Березня 2019

“Не збирайте собі скарбів па Землі.., а збирайте собі скарби па Небі.” (Мт. 6, 19 -20)
Із завтрашнім днем вступаємо у Великий Піст, який триває сорок днів, на пам`ять того, як Сам Син Божий, Ісус Христос, молився й постив сорок діб, готуючи себе на страсті, які Він переніс задля нас і задля нашого спасіння. Ці сорок діб – це десята частина Божого року, що їх призначила Свята Церква для того, щоб ми постили й добрими вчинками змили з себе бруд наших гріхів. Це – час на підсумок нашого життя за рік, щоб ми готувались до великого свята Воскресіння Господа нашого, Ісуса Христа. Тому в нинішній Євангелії, записаній Святим Матвієм, Христос нагадує нам: “Не збирайте собі скарбів на Землі, але на Небі!”.
Нинішня неділя – це Неділя Прощення, спомин Адамового вигнання з раю. У соборному храмі прп. Параскеви (Сербської) булозвершено божественну літургію. Після читання Євангеліє Митрополит Чернівецький і Буковинський Данило виголосив проповідь на тему початку Великого Посту.

Митрополит Данило: “Не збирайте собі скарбів де міль точить, де іржа їсть, а збирайте собі скарби духовні, бо де скарб ваш, там буде і серце ваше. Свята Церква вводить нас у Великий Піст. Це десята частина року, яка засвідчить наше життя протягом року- це підсумок наших справ.  У сьогоднішній Євангелії  Христос Спаситель каже – якщо ви прощаєте, то і вам Отець Небесний простить. Якщо ми вміємо любити навіть ворога, то Господь Бог і нам дарує почуття любові до ближнього, буде терпіти нам і не засудить передчасно. Це є скарби духовні. Святе Письмо подає нам багато прикладів про скарби матеральтні і показує нам,що таке скарби духовні.
Дорогі брати і сестри. Нехай цей Святий Піст буде для нас часом подвигу, десятиною Господу Богу. Це час, коли ми маємо відкинути гуляння і задоволення, а маємо просити Господа Бога аби допоміг нам відкрити душу і розум, щобми принесли Богу покаяння, виправлення життя і змогли набути скарби духовні аби Господь мав куди покласти мир у нашу душу у похилому вцці. Щоб ми перебували у Бозі, у Ньому прожили життя, щоб згодом прийняти скарби небесні,що дарують насолоду на всю вічність. Амінь”.
Сьогодні ж, після освячення Дарів, після слів архієрея: «І нехай будуть милості великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами» , відбулася хіротонія у диякони отця Віталія Данилюка. А після причастя народу і перенесення Чаші зі Святими Дарами на жертовник новопосталий диякон виголосив єктенію: “Вибач! прийнявши. ».
Усе нематеріальне, а те що підносить душу залишиться з нами, ніким не займане і засіяне на добро.  
Нині є такі, хто вихваляється своїми статками, але все це скороминуще. Тіло старіє, йде у землю звідки прийшло, а душа світла вічна у Царстві Небесному. 
Великий Піст, який заходить – це час милостині, добрих діл і наших жертв в ім`я Ісуса Христа. Дай Боже кожному пізнати велич Христової ласки і безмежної любові до нас, і возвеличиться Церква Христова.

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016