Чернівецько-Буковинська єпархія ПЦУ

У карпатському селі Розтоки відзначили 20-річчя переходу в лоно Української Церкви

24 Лютого 2019

У суботу, 23-го лютого в селі Розтоках відзначали 20-ліття переходу з російської церкви в лоно Української Православної Церкви Київського патріархату, а тепер єдиної автокефальної Православної Церкви України.

“Завдяки двом братам Джурякам, Власію та Семену православні села Розтоки зуміли об’єднатися навколо спільної мети – мати незалежну церкву від зовнішнізх управлінь, а тим більше з Росії. Адже у Розтоках добре пам’ятають. як комуністи влаштували смертельний терор у селі. Коли червоні зайшли на Путильщину, то тільки у Розтоках було розстріляно 78 гуцулів, господарів, які мали родини і мали Бога в серці”,- розповів митрополит Чернівецький і Буковинський Данило після архієрейського візиту до парафії храму Успіння Богородиці у Розтоках. 

Так, вільнодумних і глибоко віруючих гуцулів не могла стерпіти червона влада, це для неї була загроза. А тому ще багато не розстріляних розтоківчан було вивезено у Сибір на каторгу. Трагедія  цього села  спонукала до швидшого переходу парафії храму Успіння Пресвятої Богородиці під юрисдикцію УПЦ КП.

Владика Данило у суботу звершив божественну літургію у храмі Успіння Богродиці, а потім звернувся до парафіян з  привітанням  з нагоди отримання Україною Томосу. У цьому також є й заслуга православних села Розтоки. Владика Данило висловив вдячність людям за їх рішучість 25 років тому (процес переходу розпочався раніше на п’ять років, а ніж він завершився), коли православна громада села, у великій її частині, виявилася свідомою і мудрою. А свідомість полягала у тому, щоб побудувати своїм нащадкам тверді основи віри та незалежної Церкви, на що заслуговує держава Україна.

На святкування приїхали 15 священиків. Троє з них у різний час були настоятелями цього храму.

Владика Данило  відслужив панахиду за тими парафіянами, які активно відроджували у Розтоках незалежну  Українську Церкву, але через свій поважний вік не дожили до цього щасливого часу, коли громада села піднесено і урочисто святкує  надання Україні Томосу, а тому дуже впевнено споглядає у майбутнє. Люди переконані, що їх село і вся Україна  стають на шлях єдності у вірі православній.

Про храм.

Успенська церква в Розтоках побудована в 19 столітті, винятково з дерева. За одними даними споруда відноситься до 1846-го, за іншими – 1875-го року. З матеріалів під час будівництва були використані лише ялинові бруси. Храм входить до числа пам`яток архітектури національного значення.  

Чернівецькa єпархія. Офіційний сайт.
Всі права захищені. У разі копіюванні посилання на сайт обов'язкове © 2014-2016